Ухилення від служби: оперативники ліквідували шість злочинних схем

clock
10.02.2024 14:45

Серед них – зарахування на денну форму навчання, отримання групи інвалідності, внесення відомостей до інформаційної бази, перетин кордону поза офіційними пунктами пропуску. До функціонування цих схем причетні 13 осіб. Суми за «послуги» коливалися від 800 євро до 10 000 доларів. 

У Рівненській області схему організувала місцева мешканка, залучивши свого чоловіка-підприємця, який займався вантажними перевезеннями та ще двох спільників. Охочих виїхати за кордон фіктивно працевлаштовували водіями та вносили відомості до інформаційної бази. За це брали від 800 до 1300 євро. 

Співробітники управління стратегічних розслідувань та слідчі обласної поліції встановили, що за такою схемою вони допомогли незаконно виїхати за кордон понад 60 особам призовного віку. Усі фігуранти отримали підозри.

В Сумській області затримали так званого «смотрящого» за Білопіллям. Як встановили оперативники УСР та слідчі поліції, маючи зв’язки в медичних закладах Дніпропетровської області він влаштовував осіб нібито на лікування. 

«Пацієнти» отримували виписки із завідомо неправдивими відомостями щодо наявності у них серйозних захворювань. Надалі це було підставою для визнання осіб непридатними до військової служби. Вартість «послуги» – 9000 доларів. Підозру отримав кримінальник та четверо медичних працівників.

У Львові співробітники УСР та слідчого управління поліції затримали організатора злочинного плану, який за 10 000 доларів обіцяв через ліс вивезти громадян за кордон. Переправлення ухилянтів проходило на території Львівської та Закарпатської областей поза межами офіційних пунктів пропуску.

В Чернівецькій та Сумській областях поліцейські викрили працівників вищих навчальних закладів. За певну винагороду вони забезпечували особам вступ на денну форму навчання. Так, на Сумщині заступник декана університету вимагав за «допомогу» 3000 доларів, а посадовиця одного з ВНЗ Чернівців – 1000 доларів. 

В Одесі оперативники УСР та слідчі поліції затримали цивільну особу, яка за 3000 доларів обіцяла допомогти з отриманням другої групи інвалідності, що надалі дало б можливість знятися з військового обліку. 

Залежно від методів, які використовували фігуранти для «відмазування» осіб призовного віку від служби, їхні дії кваліфіковані за:

- ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України),

- ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою),

- ст. 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі),

- ст. 369-2 (Зловживання впливом),

- ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття проводилися спільно з СБУ, прикордонниками під процесуальним керівництвом обласних та спеціалізованих прокуратур.

Національна поліція України

Схожі матеріали