Контраст
Шрифт

У МВС створено Міжнародний координаційний центр з питань гуманітарного розмінування

clock
05.05.2022 13:54

У Міністерстві внутрішніх справ України розпочав роботу Міжнародний координаційний центр з питань гуманітарного розмінування. Він спрямований на мінімізацію ризиків від дії вибухових речовин на людей. Функції секретаріату покладаються на Державну службу з надзвичайних ситуацій.

Як зазначав міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, для розмінування українських територій після окупації росії знадобляться роки. Щодо термінів він повідомив, що світова норма - на один день активних бойових дій йде до 30 днів розмінування.

З початку війни рятувальники ДСНС України знешкодили 90 432 боєприпаси та понад 583 кг вибухової речовини, у тому числі 1 964 авіабомби. Наразі обстежено та очищено територію площею 16 370 гектари.

«У міру звільнення окупованих територій ми починаємо масштабне розмінування. І це неймовірний обсяг завдань. Для цього нам потрібна міжнародна допомога наших друзів і партнерів. І фахівцями, і технікою, й фінансами, і новітніми підходами з використанням сучасних інформаційних технологій», - зазначив Денис Монастирський.

Головою новоствореного Центру призначено заступницю міністра МВС України Мері Акопян – експерта з міжнародних відносин і співпраці на європейському рівні. 

Символом Центру став відомий в Україні пес-піротехнік Патрон із команди рятувальників ДСНС. Він допоміг знайти й знешкодити вже понад дві сотні мін.

Нагадуємо, що на офіційному сайті ДСНС України працює інтерактивна мапа, де кожен може переглянути стан розмінування областей України та ознайомитися з ділянками, де найбільше забруднено вибухонебезпечними предметами. 

Схожі матеріали
Діяльність