У Києві жертвою педофілів стали двоє підлітків: що робити, якщо вашу дитину зґвалтували

clock
05.09.2023 14:20

Столичні правоохоронці повідомили про підозру чоловіку за вчинення дій сексуального характеру відносно 12-річного хлопчика. Дитина разом з батьками відпочивала у столичному парку. Близько 20 години вечора школяр пішов до вбиральні, яка знаходилась неподалік. За ним зайшов невідомий, силоміць заштовхав малолітнього у кабінку та намагався зґвалтувати. На крики дитини забіг перехожий та вибив двері кабінки. Очевидець тримав зловмисника та передав правоохоронцям.

Нападника поліцейські затримали, слідчі повідомили йому про підозру у скоєнні кримінального правопорушення згідно ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 152 Кримінального кодексу України - замах на зґвалтування, вчинений щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди. Підозрюваному загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Окрім того у квітні 41- річний чоловік зґвалтував 12-річну дівчинку. Познайомився з неповнолітньою - у соцмережі. Тривалий час вів переписку, а згодом запросив на побачення. Після прогулянки малолітня хотіла поїхати додому, але новий знайомий чинив на неї психологічний тиск та наполіг піти слідом за ним. Таким чином вона опинились у гаражі зловмисника. 41-річний киянин наказав дівчинці вимкнути телефон та змусив вжити амфетамін, після чого вона стала погано себе почувати. Зловмисник скористався моментом та зґвалтував дитин. Після скоєного закрив її в гаражі та пішов по своїх справах.

Оскільки дівчинка не виходила на зв’язок, в поліцію із повідомленням про зникнення звернулась її матір. За кілька годин правоохоронці розшукали дівчинку та затримали підозрюваного. Фігуранту повідомили про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України, а саме:

- ч. 4 ст. 152 – зґвалтування, вчинене щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди, - ч. 2 ст. 146 – незаконне позбавлення волі малолітньої особи,

- ч. 1 ст. 309 - незаконне придбання та зберігання психотропної речовини без мети збуту,

- ч. 3 ст. 314 - незаконне введення в організм малолітньої особи психотропних речовин.

Санкція найбільш тяжкої статті передбачає до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Тим часом на Житомирщині пройшов тренінг для поліцейських. Оператори служби "102", чергові, диспетчери та працівники ситуаційного центру навчаються механізмам реагування на повідомлення від дітей, які постраждали від булінгу чи домашнього насильства, або стали свідками такого.

Окрему увагу під час занять приділили особливостям комунікації з дітьми різних вікових груп, а також правилам консультування дітей. Адже коли звертаються з такими повідомленнями діти, важливо їх заспокоїти, отримати необхідну інформацію та зорієнтувати відповідні групи для швидкого реагування. Це потрібно робити за лічені хвилини, аби врятувати чиєсь життя.

Що ж робити, якщо дитина стала жертвою сексуального насильства?

  • Обов'язково повідомте про те, що трапилося в службу у справах дітей, соціальну службу і поліцію.
  • Вислухайте дитину, спробуйте не транслювати свою тривогу. Якщо вона вам розповіла, це ознака довіри. Будьте для неї контейнером для почуттів і переживань.  
  • Не давайте марних обіцянок типу "Обов'язково знайду і покараю" або "З тобою більше такого не станеться".  
  • Не радьте дитині все забути і не згадувати, це безглуздо.  
  • Дайте дитині установку - щоб з нею не трапилося, ви все одно її любите.
  • Дайте їй зрозуміти, що вона не винна, так склалися обставини і тому нічого не повернеш. (Найчастіше діти схильні всю вину брати на себе: "Якби я не пішла в цей день на репетицію, цього б не сталося")
  •  Обов'язково зверніться за допомогою до кваліфікованого фахівця, який правильно вибудує стратегію реабілітації дитини, в залежності від віку, ситуації і тяжкості психотравми.
  •  Повірте, що все можна подолати, головне - не впадати у відчай і правильно будувати життєві орієнтири.

Якщо ви постраждали або стали свідком насильства негайно телефонуйте за номером "102".

Національна поліція України

Схожі матеріали