Контраст
Шрифт

Стародруки та мощі святих: прикордонники завадили церковній контрабанді

clock
10.04.2023 13:38

Днями прикордонники Чопського загону спільно зі співробітниками митниці завадили спробі незаконного вивезення за кордон двох старовинних книг.

Стародруки на релігійну тематику, одна з яких українського, а інша -  іноземного видавництва, виявили під час огляду легкового автомобіля «Mercedes» чеської реєстрації, яким до Словаччини прямували громадянин Румунії разом з громадянкою України.

Книги «Житія Святих», датовану 1906 роком, та «Правила до Божественного причастя», датовану 1900 роком, виявили у багажнику транспортного засобу серед речей громадянки України, жительки Закарпаття.

Наразі предмети старовини вилучено співробітниками митниці. Їх історичну та культурну цінність буде встановлено відповідним експертом.

Крім того, у минулі вихідні прикордонники Ізмаїльського загону в пункті пропуску «Табаки» запобігли вивезенню до Молдови мощей 80-ти святих та іншого церковного начиння. 

Прикордонники з’ясували, що громадянин Молдови  за дорученням свого товариша з Одеси мав перевезти усі предмети через кордон та доставити до храму Покрова Пресвятої Богородиці в місто Вулканешти, начебто на свята. При цьому ковчег недбало перевозився, що призвело до випадіння мощовиків зі своїх місць.

За фактом виявлення злочину, передбаченого ст. 201 ККУ «Контрабанда», прикордонники повідомили СБУ та підрозділ Національної поліції. За результатами проведених спільних заходів зі співробітниками правоохоронних органів предмети церковного начиння вилучили, відкрили кримінальне провадження.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали
Діяльність