Ситуація на західному кордону. Помилка «ввічливого» хабародавця (ВІДЕО)

clock
09.12.2023 18:30

1500 євро хабаря пропонував прикордонникам чоловік, аби виїхати до Польщі. У пункті пропуску «Устилуг» прикордонники Волинського загону задокументували факт надання подорожнім неправомірної вигоди. У такий спосіб 39-річний житель Рівненщини спробував «вирішити» питання щодо безперешкодного перетину українсько-польського кордону.

Під час здійснення прикордонного контролю громадянина, який ніби-то здійснює міжнародні вантажні перевезення, було встановлено, що чоловік не має належних документів, які підтверджують мету його поїздки за кордон під час дії режиму воєнного стану.

З огляду на це, інспектор прийняв рішення про відмову у пропуску через кордон. Зрозумівши, що на цьому його поїздка завершилася, громадянин, аби все ж таки виїхати з України, запропонував прикордоннику 1500 євро хабаря.

Від неправомірної вигоди інспектор відмовився, а про виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 369 Кримінального кодексу України прикордонники поінформували співробітників Національної поліції.

Упродовж минулої доби, 8 грудня, західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 62 тисячі осіб та 16 тисяч транспортних засобів.

Територію нашої країни залишити 33 тисячі осіб. 20 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

В Україну за минулу добу прибули 29 тисяч осіб, 25 тисяч з них – громадяни України.

Оформлено 80 вантажівок з гуманітарною допомогою.

За спробу незаконного перетину державного кордону України затримано 16 осіб – 1 з них намагався незаконно перетнути кордон у пункті пропуску, ще 15 було затримано поза визначеними пунктами перетину.

Разом з тим, на виїзд з країни не пропустили п’ятьох чоловіків, громадян України, оскільки прикордонники виявили ознаки підробки їхніх документів, які надають право на перетин кордону особам призовного віку. У діях чоловіків наявні ознаки правопорушень передбачених статтями 336, 358 Кримінального кодексу України.

Нагадуємо, що пропуск повнолітніх громадян України через кордон здійснюється за закордонними паспортами чи іншими, передбаченими законодавством та міжнародними договорами, документами відповідно до Постанови Кабміну від 27 січня 1995 р. N 57.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали