Контраст
Шрифт

Система 112 запрацює в Україні наступного року, - Ігор Бондаренко

clock
30.11.2022 11:00

В МВС триває процес кардинальної зміни підходу до здійснення екстрених комунікацій. Йдеться про альтернативу телекомунікаційній інфраструктурі, що дісталася відомству у спадок з радянських часів під відомими брендами «101», «102» і «103» і була побудована через комутацію переважно кабельною мережею.

Про хід запровадження цієї та інших новацій в інтерв’ю онлайн-виданню «Обозреватель» розповів заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко .

«Проблематику добре ілюструє приклад оточеного російськими військами міста Чернігова. Через активні бойові дії наземна частина телекомунікаційної інфраструктури була значно пошкоджена. Як наслідок – комунікацію екстрених служб з населенням втратили, люди нікуди не могли додзвонитися, бо був порушений порядок визначених комутацій і з’єднання просто не відбувалося. Співробітники поліції і ДСНС вимушено друкували на листках свої номери мобільних телефонів і розклеювати їх містом, щоб хоча б якось люди могли про щось надати інформацію», - пояснює посадовець одну з важливих першопричин, через які варто пришвидшувати впровадження Системи 112.

Зокрема, один із засадничих принципів нового механізму - централізована комутація викликів, її інноваційна логіка сервісу. Наразі триває перебудова технічного компоненту: зміна принципу маршрутизації екстрених викликів, що не залежатимуть від наземної комунікаційної інфраструктури, які поєднає централізоване ядро. Диспетчер на місці визначатиме сили і засоби реагування за чіткою методикою, коли отримає узагальнену інформаційну картку події.

Важливо, що впровадження номеру 112 є одним із зобов’язань України відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС та апробованим практикою європейським стандартом роботи. 

«Цього року розпочнеться дослідна експлуатація системи у Києві й Київській області, а вже наступного плануємо максимально прискорено масштабувати результат в інших регіонах. 30 грудня 2022 року набувають чинності зміни до профільного закону, що дає змогу запустити Систему 112 у «пілотних» регіонах. Окрім цього, Кабмін схвалив план заходів з розгортання Системи 112 до 2024 року. Кінцева мета – забезпечити надання екстреної допомоги населенню за принципом єдиного вікна через безперебійний канал зв’язку на всі екстрені служби», - окреслив етапність впровадження цієї програми заступник міністра внутрішніх справ України.

Докладно з інтерв’ю можна ознайомитися за посиланням:  https://bit.ly/3FagRLj

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність