Контраст
Шрифт

Що таке Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу?

clock
24.05.2023 12:30

Цифрові копії документів, які дають право керувати транспортними засобами, такі як посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу підтягуються автоматично в «Дію» після отримання фізичних документів. Однак, відтепер українці можуть користуватися цифровим документом без наявності фізичного.

Що саме змінюється?

Відтак, посвідчення водія або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в застосунку «Дія» не просто стає рівнозначним до фізичних документів, а може повністю їх замінювати. Тобто, з’явилося Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу без виготовлення на пластиковому бланку. 

Ці документи за принципом digital first можуть бути єдиними наявними у водія та власника транспортного засобу. Тобто, фізичних пластикових відповідників ці чинні в Україні документи можуть і не мати.

Коли це станеться?

Оформлення електронних свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів буде на практиці реалізовано при запуску перереєстрації транспортного засобу онлайн у застосунку «Дія» та через Електронний кабінет водія. Тобто, у вересні 2023 року, як анонсував Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Оформлення посвідчення водія в електронному форматі з’явилося з 23 травня 2023 року. Можливість отримати виключно електронний документ – без використання пластикового бланка водійського – є як і при отриманні послуг офлайн у сервісному центрі МВС, так і при замовленні онлайн через «Дію» або Електронний кабінет водія.

Такі Е-посвідчення водія без використання фізичних бланків матимуть свої серії та номери. Якщо водій виявить бажання отримати все ж пластиковий документ, то це не буде у форматі – завітав до сервісного центру МВС і роздрукував. Це буде повноцінне отримання послуги обміну водійських, з фотографуванням, з оплатою за бланки та адміністративні послуги. 

Обмін Е-посвідчень на фізичні відбуватиметься і офлайн у сервісному центрі МВС, а також і при замовленні онлайн.

Головний сервісний центр МВС України

Схожі матеріали
Діяльність