Самопідготовці до теоретичного іспиту – бути: які зміни стануться і коли

clock
14.07.2023 15:15

Верховна Рада України розглянула та підтримала 271 голосом «за» законопроєкт №7354. У ньому йдеться про можливість самостійно готуватись до складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС.

А також про запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами.

Зазначимо, що прийнятий Закон має пройти процедуру підписання та опублікування. Зміни, що стосуються адміністративної відповідальності за порушення порядку приймання іспитів та підготовки й підвищення кваліфікації водіїв, порушення порядку державної акредитації навчальних закладів набудуть чинності після оприлюднення, а зміни, що стосуються самопідготовки набудуть чинності не раніше листопада.

Що саме може змінитися у складанні іспитів у сервісних центрах МВС?

Відтепер кожному можна буде обрати, як готуватись до теоретичного іспиту в сервісних центрах МВС: самостійно чи в автошколі.

Кандидат у водії зможе обирати, як вчити правила дорожнього руху, основи будови транспортного засобу і основи надання домедичної допомоги. 

Зараз на цей теоретичний курс передбачено 64 години лекцій в автошколах. І без свідоцтва про закінчення теоретичного курсу підготовки, яке видають автошколи, у кандидатів у водії немає права складати теоретичний іспит в сервісних центрах МВС.

Тобто, незабаром можна буде самостійно готуватись або отримувати свідоцтво про закінчення теоретичного курсу підготовки в навчальному закладі. Але це не означає, що навчання в автошколі стане не обов’язковими взагалі. Для практичного курсу навчання потрібно буде звертатись до акредитованих навчальних закладів. 

В Україні є чітке розмежування на теоретичний та практичний курси підготовки водіїв. Поки кандидат у водії не склав успішно теоретичний іспит в сервісному центрі МВС, не можна починати практичну підготовку. Тобто, поки немає підтвердження, що людина засвоїла правила дорожнього руху, то вона не може сідати за кермо, навіть з інструктором навчального закладу. Це питання безпеки на дорогах.

Чинний алгоритм отримання посвідчення водія вперше — в розділі «Як стати водієм».

Головний сервісний центр МВС України

Схожі матеріали