Рятувальники попереджають про небезпеку: аби не допустити затоплення, фахівці дослідили пойму річки Десна

clock
14.02.2024 10:20

Унаслідок відлиги впродовж 12-15 лютого продовжуватиметься підвищення рівнів води.

Підвищення рівнів води може спостерігатися:

  • на ділянці Верхнього Дніпра Неданчичі-Дніпровське,
  • пригирловій ділянці Прип'яті (зона ЧАЕС),
  • річках суббасейну Десни (Київська, Чернігівська, Сумська  обл.),
  • можливе початкове затоплення заплави Прип’яті у зоні ЧАЕС та подальше затоплення заплави р. Снов, Десни
  • біля м.Новгород-Сіверський, смт Макошине, с. Морівськ, м.Чернігів садово-дачної забудови на понижених ділянках заплави,

До того ж може бути підтопленняя доріг на заплаві водами Десни та р.Снов з порушенням транспортного сполучення з окремими селами у Новгород-Сіверському, Корюківському, Ніжинському, Чернігівському районах Чернігівської області та Шосткинському районі Сумської області (І рівень небезпеки – жовтий). На Верхньому Дніпрі (в межах країни) утримуватиметься значне затоплення заплави з порушенням транспортного сполучення ряду прирічкових сіл водами Дніпра і Сожу та можливим початковим затопленням житлових будинків окремих сіл у Чернігівському районі Чернігівської області (ІІ рівень небезпеки - помаранчевий).

У звязку з тривалою вiдлигою та випадiнням значних опадiв, 14 - 16 лютого на окремих рiчках басейну Захiдного Бугу (Львiвська,  Волинська області) очiкується продовження поступового пiдвищення рiвнiв води на 0,1 - 0,3 м над поточними вiдмiтками, подальше  затоплення заплав та сiльськогосподарських угiдь. В районi ГП р.Рата - с.Межирiччя (Львiвська область) можливе досягнення вiдмiток початкового затоплення прирiчкових  господарських споруд та будiвель в окремих населених пунктах  (села Сiлець та Межирiччя у Червоноградському районi  Львівської області) (I рiвень небезпеки –жовтий).

У зв'язку із імовірним підтопленням через підвищення рівня води рятувальники Київської області дослідили пойму річки Десна. За нормальних умов сніготанення під час підвищення температури передбачається підтоплення річковими водами господарських об`єктів, споруд, прирічкових населених пунктів. Відповідно можливий негативний вплив високих рівнів води.

Аби не допустити часткового затоплення територій і державних об'єктів, рятувальники за допомогою дрону дослідили пойму річки Десна у Броварському районі, аби дізнатись чи не утворились крижані затори.

Підрозділи Київської області перебуватимуть в готовності ліквідувати будь-які негативні наслідки можливої повені та льодоходу, допоки вода річок не зійде у свої русла. Наразі вже існують розрахунки сил і засобів, які планується залучити для виконання робіт з попередження та ліквідації наслідків, пов’язаних із шкідливою дією вод. Окрім того є плани та розрахунки для підриву можливих льодових заторів. 

Однак станом на сьогодні, за результатами проведення моніторингу, ситуація повністю стабільна та безпечна.

ДСНС України 

Схожі матеріали