Контраст
Шрифт

Реєстр зброї запрацює після ухвалення профільного закону, - Ігор Бондаренко

clock
30.11.2022 17:20

Парламент ухвалив 23 лютого поточного року в першому читанні законопроєкт «Про право на цивільну вогнепальну зброю». Після вторгнення РФ у багатьох людей виник більш свідомий запит саме на озброєний самозахист. Тому цей документ ґрунтовно допрацювали. 

На переконання заступника міністра внутрішніх справ України Ігоря Бондаренка, яке він висловив у своєму інтерв’ю онлайн-виданню «Обозреватель», цей закон ближчим часом ухвалять. Відтоді має запрацювати і реєстр зброї. 

Головне, що тоді відбудеться, це зміна організаційної моделі регулювання державою цієї сфери. МВС максимально автоматизує і знеособить цю діяльність, зменшивши бюрократичний складник. 

«Люди не ходитимуть по установах з папірцями, все відбуватиметься дистанційно. Необхідні перевірки проходитимуть автоматично, особа проходитиме ідентифікацію за допомогою КЕП, «Дії» тощо, щоби подати заявку. Про результат розгляду заявки і рішення теж повідомлятимемо після того, як його зафіксує реєстр. І коли громадянин із паспортом приходитиме у магазин зброї, продавець як суб’єкт цього ж реєстру зможе ознайомитися зі статусом клієнта й дозволом на купівлю зброю. Так само у реєстрі буде інформація і про зброю – від моменту потрапляння на склад магазину, коли вона ще знеособлена. У магазині вона отримає свого господаря та унікальні ознаки. Людям похилого віку, яким складно користуватися електронними сервісами, заявку на дозвіл може згенерувати представник магазину, який має доступ до реєстру. Поки пенсіонер обиратиме товар, продавець пройде всі етапи дозвільної процедури», - заступник міністра внутрішніх справ схематично пояснив, як працюватиме сучасний сервіс, що діятиме у межах реєстру зброї.

Так МВС, як зауважив Ігор Бондаренко, вивільняє від виконання нетипових і марудних завдань працівників поліції, вводить насправді ефективнішу систему контролю за обігом зброї, додавши туди компонент реально підтвердженого навчання. Наразі триває розробка гнучкої ризикової моделі, що допоможе встановити комфортні для всіх учасників процесу обігу зброї умови контролю.

Докладно з інтерв’ю можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3FagRLj

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність