«Реабілітація. Повернення до життя» – спецматеріал про відновлення бійців МВС України

clock
24.06.2024 12:00

Українські медичні працівники вже давно можуть навчати іноземних колег та передавати досвід роботи під час війни, й безпосередньо з війною. Адаптація, відновлення та повернення до життя – найважливіші складові для кожного військовослужбовця, який внаслідок збройної агресії рф отримав травми. Міністерство внутрішніх справ України випускає спецматеріал «Реабілітація. Повернення до життя» – про новітні методи реабілітації бійців системи МВС та принципи їхньої адаптації. 

Львівська область 

Коли день починається зі сходу сонця над українськими горами – він автоматично дарує заряд позитиву. З вікон медичного реабілітаційного центру на Львівщині саме такий панорамний вид. 

«Ви і самі бачите, яка тут природа та краса. Військові, які проходять у нас на базі реабілітацію, можуть відпочити не лише на території, а й за її межами, адже це туристична місцевість», – розповів заступник начальника медичного реабілітаційного центру Степан Пецюх.

У реабілітаційному центрі МВС України на Львівщині однією з особливостей є барокамера.  Вона використовується для лікування ряду захворювань, зокрема серцево-судинних, захворювань нервової системи, шлунково-кишкового тракту та очей. Зараз барокамеру часто прописують рятувальникам ДСНС, які знаходяться на реабілітації в центрі. 

«Враховуючи специфіку роботи наших рятувальників, а це і в пожежах, і під ворожими обстрілами, фахівці нашого комплексу направляють їх на сеанси в барокамеру. Один сеанс триває 40 хвилин, а курс – 10 занять», – зауважив начальник медично-реабілітаційного центру Сергій Саліженко.

Також на Львівщині у медично-реабілітаційному центрі є соляна кімната, басейн, зал фізичної терапії та масажний кабінет, де кожен охочий реабілітант може отримати послуги.

Лікувальна база знаходиться в окремому корпусі. Сюди також приїздять для лікування хвороб печінки та жовчовивідної системи, порушень в роботі шлунково-кишкового тракту, хвороб нирок, сечовивідних шляхів і сечостатевої системи, проблем з обміном речовин.

«За період повномасштабної війни заклад прийняв на реабілітацію сотні поранених військовослужбовців системи МВС. Ми вдосконалюємо і оновлюємо наше обладнання, зокрема спортивний зал, зал ЛФК», – додав начальник медичного реабілітаційного центру Сергій Саліженко.

Вінницька область

Радонова вода –  така є лише в Німеччині, Австрії та в Україні у Вінницькій області. Саме завдяки радоновим ваннам можна зняти запальні процеси в організмі й покращити здоров’я. У реабілітаційному центрі на Вінниччині є декілька видів ванн з радоновою водою, зокрема підводний душ масаж для витягування хребта.

Кожен з реабілітантів також може відвідувати новий комплекс гідрокінезотерапії – це басейн з підводними тренажерами та зимовий сад з птахами.

«Кожен із пацієнтів реабілітаційного центру після процедур або заняття в басейні може спуститись у зимовий сад, замовити там каву та послухати спів птахів. Така медико-психологічна реабілітація має назву – орнітотерапія», – зауважила заступниця начальника медичного реабілітаційного центру Тетяна Корнієнко.

Однією з важливих складових МРЦ на Вінниччині є наявність урологічного кабінету та високоякісного апарату глибокої стимуляції. Його використовують для хлопців, які отримали поранення хребта чи повернулись з полону.

Також бійці проходять фізичну реабілітацію у спортивному залі з приладами для розробки верхніх та нижніх кінцівок. Усе відбувається під наглядом терапевтів, які використовують підвісну систему для ходьби та розробки м’язів.

Київська область 

У сосновому лісі біля озер на Київщині розташований ще один медико-реабілітаційний центр МВС України. Його особливість в тому, що наприкінці 2023 року там впровадили реабілітаційний курс «Перезавантаження» для ветеранів, що втратили повністю чи частково зір.

Фішкою курсу є каністерапія. Це заняття з собаками та конями. Тактильні вправи допомагають людині розслабитися, а контакт з тваринами позитивно впливає на нервову систему і ментальний стан. 

Протягом курсу, який триває 21 день, кожен учасник навчається орієнтуванню в просторі з тростиною, відвідує заняття з психологом й фізичним терапевтом. Також для ветеранів із втратою зору на базі реабілітаційного центру організовують уроки з танців, які допомагають опорно-руховому апарату, адже зачасту військовослужбовець, який втратив зір на війні, має і низку інших травм. 

Наразі на Київщині в реабілітаційному центрі вже успішно відбулося три курси «Перезавантаження». Зазвичай у групі до 10 людей, яким лікарі розписують графік процедур та занять на день. Також особливістю курсу є те, що до кожного учасника може приїхати рідна людина, аби теж пройти заняття з психологом та адаптуватися до життя з незрячим. 

Реабілітація бійців, повернення до життя, їхня реалізація у спорті та стабільний ментальний стан – пріоритет для Міністерства внутрішніх справ України. Відомство забезпечує належне лікування кожного, хто отримав поранення внаслідок збройної агресії росії, підвищує матеріально-технічну базу кожного реабілітаційного центру та піклується про психоемоційний стан бійців й медперсоналу.

Детальніше про функціонування медико-реабілітаційних центрів МВС України на Київщині, Вінниччині та Львівщині дивіться у спецматеріалі – «Реабілітація. Повернення до життя».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали