Контраст
Шрифт

Протидіємо домашньому насильству онлайн-інструментами

clock
27.01.2022 15:29

Статистика останніх років свідчить про стійку тенденцію: громадяни більше повідомляють про домашнє насилля, правоохоронці ефективніше на нього реагують. Українське суспільство проблему визнає і прагне її вирішити. Тому ми продовжуємо приділяти цій темі багато уваги. Адже наша мета просто не виявити й припинити, а унеможливити домашнє насилля.

Для протидії домашньому насильству маємо справжній арсенал. Значне місце у ньому займають онлайн-інструменти, у яких є певні переваги.

У чому ж вони полягають? Скажімо, подеколи телефонний дзвінок на гарячу лінію неможливий, або призведе до ескалації проявів насильства. І в такому випадку альтернативою є повідомлення у чат-боті МВС #ДійПротиНасильства, який діє двох у месенджерах:
- Чат-бот Telegram;
- Чат-бот Viber.

Чат-бот містить кілька розділів і за його допомогою можна:
- викликати поліцію та «швидку»;
- знайти координати найближчих соціальних служб та організацій, які можуть допомогти;
- зконтактуватися зі спеціалістами, які нададуть безкоштовну правову допомогу онлайн.

Крім того, у чат-боті є й інформаційний розділ, де можна дізнатися, що таке домашнє насилля, як йому протидіяти, та як може допомогти поліція.

У протидії домашньому насильству сприяє й офіційний мобільний застосунок Національної поліції України «MyPol». Одна з функцій додатку – миттєвий виклик поліції одним кліком. Особа, що потерпає від домашнього насильства, натискає кнопку SOS – і правоохоронці негайно отримують інформацію про особу та її місцезнаходження та забезпечують реагування.

Для свідків проявів домашнього насильства є опція «Повідомлення про правопорушення», де передбачена можливість прикріплення фотодоказів правопорушення.

Зверніть увагу, що інформація про згадані інструменти, а також про протидію домашньому насильству загалом закумульована на офіційному вебсайті Міністерства внутрішніх справ Укарїни у окремій рубриці «Протидія та запобігання домашньому насильству».

Корисним буде також перегляд освітнього серіалу «Онлайн-інструменти протидії домашньому насильству», що був знятий спільно з МВС і доступний на платформі «Дія.Цифрова освіта».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність