Прикордонники виявили контрафактні підакцизні товари на майже 1,5 млн грн та затримали ухилянтів на кордоні

clock
29.11.2023 18:00

У рамках кримінального провадження прикордонники-оперативники ОКПП «Київ» спільно зі співробітниками БЕБ провели обшук у м. Бориспіль.

За результатами проведених заходів в автомобілі правоохоронці виявили та вилучили фальсифіковані тютюнові вироби без марок акцизного податку. Всього вилучили 20 тисяч пачок різних марок.

Правоохоронці встановили, що товар був призначений для подальшої реалізації на території України. Щоб приховати свою злочинну діяльність, правопорушники постійно змінювали пункти продажу товарів і склади для їх зберігання. Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до цієї схеми.

Загальна сума вилученого склала 1,4 млн грн. Така незаконна діяльність призвела до несплати акцизного податку в особливо великих розмірах. Державна прикордонна служба України постійно впроваджує інноваційні підходи у протидії протиправній діяльності та зовнішній агресії.

Досудове розслідування у справі за ч. 1 ст. 204 КК України здійснюють детективи ТУ БЕБ у Київській області у співпраці з прикордонниками оперативно-розшукового відділу ОКПП «Київ». Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Київської обласної прокуратури.

А вчора вночі прикордонники Чопського загону викрили 30-річного чоловіка, який намагався перетнути кордон за підробленими документами та за наставництвом дружини підсунув хабар. Правопорушник прибув потягом «Київ – Відень» у пункт пропуску «Чоп (Дружба)». Разом з паспортом житель Київщини пред’явив прикордонникам пакет документів про непридатність до військової служби.

Однак під час їх перевірки в інспектора виникли сумніви щодо дійсності наданих пасажиром тимчасового посвідчення військовозобов’язаного та довідки ВЛК, тож вирішили ретельніше вивчити обставини отримання паперів. Під час бесіди чоловік не орієнтувався, де і коли проходив медичне обстеження та де отримував документи. Також прикордонники зв’язалися з РЦК та отримали інформацію, що документів щодо виключення з військового обліку за станом здоров’я вказаній особі не видавали. Навпаки, хотіли видати повістку, але не змогли знайти потенційного призовника за місцем реєстрації.

Згодом пасажир зізнався, що придбав фальшивки через соцмережі за 7000 доларів США. Коли зрозумів, що обманом не зможе перетнути кордон та щоб уникнути кримінальної відповідальності за використання підроблених документів, правопорушник за наставництвом дружини спробував підкупити прикордонника.

Порушнику загрожує кримінальна відповідальність за «Пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі» (ст.369 ККУ), «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» (ст.358 ККУ) та «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» (ст. 336 ККУ).

Всього за минулу добу, 28 листопада, західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 55 тисяч осіб та 17 тисяч транспортних засобів.

З України минулої доби вибули 27 тисяч осіб. 16 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови. До України за минулу добу прослідували 28 тисяч осіб, 24 тисячі з них – громадяни України.

Оформлено 139 вантажівок з гуманітарною допомогою. За спробу незаконного перетину державного кордону України поза визначеними пунктами перетину затримано 12 осіб.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали