Контраст
Шрифт

Прикордонник поділився секретом успішного збиття російських літаків

clock
22.03.2023 19:04

Військовослужбовець на позивний «Гудзон» Державної прикордонної служби має на своєму рахунку два збитих російських літаки СУ-24 і СУ-25.

Прикордонник пройшов навчання на оператора протизенітного ракетного комплексу. 

Відділ прикордонної служби, у якому проходив службу «Гудзон», тримав оборону Бахмуту. 

Той бій, в якому «Гудзон» «вполював» перший СУ-24, згадує так: «Ворог хитрий та підступний, старався не повторюватися, атакуючи наші позиції кожного разу з різних сторін. Літав низько, вдало використовують рельєф місцевості», – говорить прикордонник.

Винищувач з’являвся у поле зору під час атаки, і то не більше ніж на 4-5 секунди. 

«Все розгорталося дуже швидко. СУшка випустила ракету та намагалася швиденько сховатися за пагорб. Але я встиг її «впіймати» та випустити ракету. Літак хотів на швидкості втекти з поля бою, ракета почала його наздоганяти. Візуально нічого не побачив, адже було вже далеченько. Згодом мені повідомили, що є докази збиття ворожого літака – СУ-24»,– згадує той день «Гудзон».

Історія з другим збитим літаком – теж варта окремої розповіді. Літак з’явився швидко. Виконав пуск ракет, «скинув» теплові ракети-«обманки», почав розгортатися після атаки для продовження польоту.

«Все робив швидко та автоматично, адже це був насправді подарунок долі. Протиракетний комплекс запищав усіма датчиками, як тільки його активізував. Електроніка дала зрозуміти, що ціль захоплена і готова до «полювання». Пуск ракети пройшов вдало і я спостерігав, як вона почала рух за ворожою СУшкою і міцно тримала його «на ланцюгу», – згадує прикордонник.

Після того, як літак та ракета зникли за горизонтом, прикордонник почув сильний гуркіт. Через короткий проміжок часу отримав підтвердження, що літак, як з’ясувалося пізніше Су-25, збитий та потерпів катастрофу.

Указом Президента України військовослужбовець за позивним «Гудзон» нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. А наказом Міністерства внутрішніх справ - відзнакою «Вогнепальна зброя».

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали
Діяльність