Ігор Клименко взяв участь у заходах до другої річниці звільнення Київщини від окупантів

clock
31.03.2024 17:30

Церемонія підняття прапора України за участі Президента Володимира Зеленського, вищого державного і військового керівництва відбулась біля Меморіалу пам’яті захисників Бучанської громади. 

На церемонії були присутні: Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський, Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, Голова Служби безпеки Василь Малюк, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

«Для нас це війна на захист України й усього, що робить людей людьми. Саме тому в цієї війни – глобальне значення. Це війна за право на існування для нашої держави та водночас за право на життя для кожної людини. За гідність для нашого народу й для кожного народу, який прагне своєї долі. Це війна за те, щоб ніхто не смів ставати звіром щодо інших», – сказав Глава держави, звертаючись до присутніх.

За його словами, коли українські воїни вигнали російських окупантів із Бучі, Ірпеня, Бородянки та інших міст і громад Київщини, а потім із Сумщини, Чернігівщини - увесь світ побачив, що це перемоги не лише української сміливості та зброї, а й людської моралі.

«Я пишаюся кожним і кожною, хто присвячує своє життя тому, щоб життя всієї нашої України збереглося. Я дякую всім у світі, хто нам справді допомагає. І хай увесь світ ніколи не забуває, якою ціною дається ця битва та яке зло ми зупиняємо тут, на нашій землі», – зазначив Президент України. 

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх українців, чиї життя забрали російські окупанти.

Глава держави вручив почесні відзнаки «Місто – герой України» міському голові Ірпеня та начальнику Гостомельської селищної військової адміністрації.

Крім того, Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів, «За мужність» II та IIІ ступенів, медалі «За військову службу Україні», «За бездоганну службу» ІІІ ступеня та «За врятоване життя».

Зокрема, відзначені нагородами воїни Національної гвардії України – сержант Максим Бовчалюк та сержант Сергій Квітко, які брали участь у запеклих боях проти російських окупантів на Київщині, патрульний поліцейський Олег Швець, який брав участь у стабілізаційних заходах у містах Ірпені, Бучі та Гостомелі, та майор поліції Іван Дулкай, який із початку повномасштабного вторгнення РФ здійснює документування та розслідування зухвалих воєнних злочинів російської армії.

Нагородив Президент також працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій Віталія Фареника та Павла Заїку, які забезпечували евакуацію цивільних громадян із міст Ворзеля, Бучі, Бородянки, Ірпеня, Гостомеля до Києва. Надзвичайну мужність і героїзм Віталій Фареник проявив під час евакуації з міста Ірпеня, коли російські військові відкрили вогонь по цивільних поблизу мосту через річку Ірпінь у селі Романівка на Київщині.

За матеріалами Офіційного інтернет-представництва Президента України

Схожі матеріали