Президент України присвоїв командиру прикордонників Юрію Юрчику звання «Героя України» (посмертно)

clock
25.02.2023 11:15

Юрій Юрчик родом із Хмельниччини. Майже 20 років прослужив у Державній прикордонній службі України. Загинув під час виконання службових обов’язків на Донеччині.

У грудні 2022 року полковник Юрій Юрчик сформував зведений загін Державної прикордонної служби України «Соледар». Підрозділ вирушив на одну із найскладніших ділянок ведення бойових дій – населений пункт Соледар.

7 січня 2023 року, після уточнення завдань, у взаємодії з керівництвом 46 бригади Збройних сил України, полковнику Юрію Юрчику, як командиру зведеного загону Державної прикордонної служби «Соледар», було поставлене завдання зайняти позиції у центральній частині міста. 

Звідти ворог був вибитий і необхідно було зайняти їхні позиції, проте вони виявилися повністю знищеними. Полковник Юрчик, для збереження особового складу, прийняв рішення зайняти інші позиції, які знаходилися неподалік від розбитих. 

На світанку 8 січня 2023 року почався масований та безперервний артилерійський обстріл впродовж чотирьох годин. Окупанти намагалися вкотре зробити прорив. Прикордонники разом із побратимами з інших структур Сил оборони перебували на позиціях в укриттях. 

Під час обстрілу одна із ворожих мін влучила в одне з таких укриттів військовослужбовців. У цей момент група прикордонників, яка знаходилася неподалік, на чолі з полковником Юрієм Юрчиком, вирушила на допомогу.

Незважаючи на шквальний обстріл та ризикуючи власним життям, полковник евакуював з-під ворожого обстрілу двох військовослужбовців та надав їм першу медичну допомогу.

Під час надання допомоги побратимам черговий ворожий снаряд розірвався неподалік від Юрія. Перебуваючи у вкрай важкому стані, стікаючи кров’ю, полковник не покинув поле бою. На жаль, отримані поранення виявилися вкрай важкими та несумісними з життям…

Указом Президента України Юрію Юрчику присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Нагороду отримали рідні.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали