Контраст
Шрифт

Представники КМЄС ознайомилися з впровадженням інноваційної системи Custody Records та облаштуванням «зелених» кімнат у районних управліннях та відділах поліції

clock
18.01.2022 11:24

Робочий візит експертів консультативної місії Європейського Союзу до Луцького та Ковельського управлінь та Камінь-Каширського й Володимир-Волинського відділів поліції відбувся в рамках реалізації проєкту системи Custody Records та «зелена кімната».

Упродовж двох днів представники КМЄС разом із заступником начальника ГУНП у Волинській області Віталієм Ковальчуком, керівницею сектору ювенальної превенції Інною Остапович, представницею управління дотримання прав людини НПУ Наталією Бартошук відвідали чотири територіальні підрозділи поліції Волині. Вони проінспектували впровадження системи Custody Records, яка передбачає: наявність інституту інспекторів з дотримання прав людини, єдиної електронної бази обліку всіх дій щодо затриманих, зонування приміщень, відеонагляду і дистанційного контролю за діями поліцейських та перебуванням людей. 

Віталій Ковальчук поінформував, що повністю проєкт вже реалізований у Луцькому районному управлінні та Володимир-Волинському відділі поліції. У грудні тут оновлені підрозділи представили громадськості.

У приміщеннях все облаштовано відповідно до міжнародних стандартів – є кімната інтерв’ювання затриманого, кімната для конфіденційного побачення затриманого із захисником, кімнати для проведення слідчих та інших дій. Наявна тут і зона безперешкодного доступу – вестибюль, фронт-офіс, кімната для прийому громадян.

Наталія Бартошук зазначила, що впровадження відеофіксації затримань допомагає стежити за дотриманням прав людини. Також це дає змогу й убезпечити поліцейських від необгрунтованих звинувачень та зафіксувати їхні дії.

У Ковельському управлінні та Камінь-Каширському відділі запровадження системи та облаштування фронт-офісу вже майже на завершальній стадії. У приміщеннях поки тривають ремонтні роботи, їх обіцяють закінчити до кінця першого кварталу цього року.  

Ознайомилися й з облаштуванням в управліннях та відділах так званих «зелених кімнат», в яких опитуватимуть дитину в дружніх умовах, що дозволяє зробити цей процес менш травмуючим. 

Іноземні експерти зазначили, що за європейськими стандартами концепція такої кімнати передбачає два приміщення, в одному відбуватиметься інтерв’ювання дитини слідчим або психологом, в іншому знаходитимуться всі інші учасники процесуальної дії – прокурор, адвокат, законний представник тощо, які спостерігатимуть за дитиною за допомогою відеотрансляції. Також здійснюватиметься аудіо- та відеозапис розмови, завдяки цьому в подальшому не потрібно буде допитувати дитину ще раз, наприклад, у суді.

Вони зауважили також, що ця кімната призначена не лише для спілкування з дітьми, а й для роботи з іншими різними уразливими верствами населення.

Надалі представники консультативної місії обіцяють передати усе необхідне обладнання для цього приміщення.

Заступник начальника ГУНП Віталій Ковальчук подякував іноземним колегам за підтримку та висловив сподівання у подальшій співпраці. Він зазначив, що зелені кімнати будуть повністю облаштовані та готові до користування до кінця лютого 2022 року. 

Сектор комунікації поліції Волинської області

 

Схожі матеріали
Діяльність