Права людини захищають нас тоді, коли про них не лише говорять, а коли за них боряться, — Катерина Павліченко

clock
10.12.2022 16:05

Під час Міжнародної правозахисної конференції «UA: Права людини за темних часів», яку організував Офіс омбудсмена України в Києві, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко нагадала про важливу роль підрозділів системи МВС. Вона підкреслила, що кожен з них на своєму фронті сьогодні захищають країну від наступу ворога, а також відстоюють права кожного громадянина, повертаючи спокій та правопорядок на деокуповані території.

«Війна - суцільне порушення прав людини. З початку повномасштабного вторгнення українці зіткнулися з тотальним насильством: вбивста, катування, сексуальні злочини, полон, депортація, фільтрація, руйнування цивільної та критичної інфраструктури та ще багато доказі того, що росія вкотре чинить геноцид нашого народу», — зазначила Катерина Павліченко.

Вона наголосила, що першими після військових на деокуповані території заходять поліцейські та ДСНС. У надскладних умовах вони проводять стабілізаційні заходи - розміновують теритоії, проводять «зачистки», фіксують воєнні злочини та працюють з місцевим населенням. Люди завжди радісно та часом зі сльозами на очах зустрічають їх. 

Також під час заходу заступниця міністра повідомила, що наразі поліція забезпечила стабілізаційні заходи у 568 звільнених населених пунктах. Підрозділи ДСНС обстежили та очистили 76 га територій, вилучили понад 300 тисяч ВНП. Та близько 30% території країни ще потребують розмінування. 

«Важливо те, що зараз у світі майже не залишилось тих, хто не вважає путіна військовим злочинцем, а росія - країною-терористом. Окрема подяка наших міжнародним партнерам, справжній друзям України, які підтримують нас у цій боротьбі за людей та їхні права. Ми певні, що світова система захисту прав людини переживає кризу та потребує змін. Адже, якщо одна з країн вирішила порушити світовий порядок, де зараз повністю безпеч», – додала Катерина Павліченко.

Схожі матеріали