Повноцінне функціонування системи 112 – один з пріоритетів МВС, - Богдан Драп’ятий

clock
18.08.2022 12:40

Створення та впровадження системи 112 також є одним із зобов’язань у межах Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторонни. Навіть в умовах воєнного стану Україна добросовісно виконує зобов’язання, передбачені Угодою про асоціацію з ЄС. Про це написав заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий у своєму блозі на сайті «Цензор.НЕТ».

«У чому полягає сутність системи екстреного зв’язку 112? Повідомлення про настання екстреної ситуації та звернення для отримання допомоги здійснюється за єдиним телефонним номером – 112. Наприклад, якщо трапилося ДТП у незнайомому місці (складно визначити адресу) із загорянням автомобіля, травмованими особами або смертельним наслідком – станом на сьогодні необхідно телефонувати в служби за різними номерами телефонів (101 – пожежна служба, 102 – поліція, 103 – швидка) та щоразу дублювати інформацію (Що трапилося? Де? Хто звертається?), коли кожна секунда є доленосною, а людина перебуває у стресовому стані. Завдяки системі єдиної екстреної служби алгоритм суттєво спрощується: людина телефонує за єдиним номером 112, а оператор має змогу визначити місце знаходження за геолокацією та направити за необхідністю пожежників, поліцію, швидку медичну допомогу й рятувальників одночасно», - написав Богдан Драп’ятий.

За його словами, методи функціонування цієї системи відповідають ключовим цінностям країн ЄС: якість, ефективність, дієвість, технологічність і людиноцентричність.

Богдан Драп’ятий зауважив, що першим етапом є прийняття проєкту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112", який схвалено Парламентом у першому читанні 15 серпня 2022 року з визначенням скорочених строків підготовки до другого читання. Проєктом закону, зокрема, передбачено  розширити повноваження оперативно-диспетчерських служб, що приймають екстрені комунікації за номерами 101, 102, 103, 104  та надати екстреним службам право автоматично отримувати інформацію про місце знаходження абонента (дані геолокації).

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали