Контраст
Шрифт

Понад 4 млн українців звернулися за наданням тимчасового захисту до ЄС

clock
03.08.2022 17:23

Про це повідомила Ілва Йоганссон після підписання Адміністративних домовленостей про встановлення співробітництва між Європейською Комісією та Державною міграційною службою у рамках Європейської міграційної мережі, яке відбулося у ході зустрічі з міністром внутрішніх справ України Денисом Монастирським.

За словами пані Ілви Йоганссон, понад 8 млн українців змушені були покинути Україну та переїхати у країни ЄС. І ця цифра за кількістю дорівнює кількості населення середньої країни в Європі.

«На початку війни я була на кордоні Польщі з Україною, відвідувала кордон із Румунією, була в Естонії та бачила як українці перетинають кордон. Вони були надзвичайно виснажені, вони несли надзвичайно втомлених і переляканих дітей. Далі понад 4 млн українців звернулися за наданням статусу в рамках інструменту тимчасового захисту, який надає ЄС. Цей механізм був активований вперше за 20 років з моменту як він був прийнятий. Він надає можливість біженцям звертатися по допомогу і мати змогу працевлаштуватися, а їх дітям відвідувати школи, садочки», - зауважила Комісар ЄС.

Також учасники зустрічі обговорили питання можливості для українців, які наразі перебувають на території ЄС, приїхати додому без зняття з реєстрації.

«Маю повідомлення для українців, які перебувають в країнах ЄС, що у вас є можливість поїхати до себе додому, якщо є в цьому потреба, побачитися зі своїми близькими. Якщо це не довготривала подорож, то це можна зробити без зняття з реєстрації в ЄС», - повідомила пані Ілва Йоганссон.

Втім, тих, хто вирішить повернутися до України на постійне проживання, в ЄС закликають повідомити відповідні органи про скасування реєстрації в рамках інструменту тимчасового захисту.

«Якщо виникне потреба повернутися до ЄС, в українців буде можливість знов зареєструватися в рамках інструменту тимчасового захисту. Наголошую, що ми стоїмо поруч із вами, ми стоїмо поруч з українцями, адже ви ведете боротьбу за ті цінності, які ми абсолютно плекаємо і поділяємо. ЄС абсолютно і єдиноголосно виступає за підтримку України, ця підтримка є також в інтересах ЄС, оскільки Україна є частиною ЄС. Тож ми будемо чекати вас у нас вдома», - додала Комісар ЄС.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність