Понад 25 мільйонів збитків на закупівлі медобладнання: оголошено про підозри шістьом керівникам підприємств

clock
28.10.2023 12:00

Столичні правоохоронці оголосили про підозри щістьом керівникам підприємств, які поставляли медичне обладнання в Україну за завищеними цінами.

Поліцейські встановили, що директори приватних підприємств розробили схему незаконного збагачення шляхом завищення вартості обладнання, яке ними постачалося за бюджетні кошти. До злочинної схеми також були залучені посадові особи закладів охорони здоров’я. Вони разом із керівниками приватних підприємств розробляли тендерну документацію під конкретних учасників торгів та відхиляли пропозиції інших постачальників. 

Таким чином, директори медзакладів уклали договори із компаніями, які спеціалізуються на продажі високовартісного медичного обладнання.

За висновками товарознавчої та економічної експертизи ціни на дане обладнання були значно завищені від їхньої середньої ринкової вартості та очільники медустанов вчинили розтрату держкоштів на загальну суму понад 25 мільйонів 500 тисяч гривень.

У фігурантів проведено обшуки. Вилучено робочі документи, які підтверджують змову посадових осіб медичних закладів з підприємствами та документи, що підтверджують ринкові ціни на поставлене обладнання.

Слідчі оголосили порушникам про підозри у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Санкція статі передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. 

Національна поліція України

Схожі матеріали