Контраст
Шрифт

Поліцейські евакуюють людей з Авдіївки, яка знаходиться в "червоній зоні"

clock
01.04.2023 16:50

Евакуаційна група «Білий Янгол» вивозить мешканців на бронекапсулі та супроводжує тих, хто виїжджає на власному транспорті. Щоб допомогти всім і максимально швидко реагувати на обстріли, поліція сформувала додаткові екіпажі.

Евакуація відбувається під координацією Донецької ОВА, задіяно також рятувальників ДСНС. В Авдіївці залишається близько 1900 мешканців. Більшість з них живуть у приватному секторі в старій частині міста. Окрім «Білих Янголів», до «червоної зони» спрямовано зведені загони поліції. Завдання правоохоронців – миттєва допомога населенню під час авіаударів та артилерійських атак, кількість яких значно зросла.

Вулиці Авдіївки – вимерлі. Люди виходять з укриттів тільки за їжею, водою або в лікарню. Але кожен вихід – смертельний ризик. «Нещодавно жінка загинула, коли пішла до свердловини набрати води. Чоловік отримав поранення», - розповідає член екіпажу «Білий Янгол» Геннадій Юдін.

Щоб проїхати до потрібної адреси, поліцейський змушений спочатку розчистити дорогу від шматків бетону й пластику – того, що раніше було будинком. Вирви від снарядів та осколки Геннадій обережно об’їжджає. У броньованому авто – запасні колеса, медичне знаряддя, дитячі бронежилети. Все, що може знадобитися для порятунку.

Цього разу поліцейські евакуювали літніх людей, яких попросили забрати їхні родичі, що виїхали раніше. Один з мешканців спершу посадив на борт кішку та дворову собаку Аліску, за якою доглядав і забрав із собою у безпечне місце. «Підвал ходив ходором, коли били ракетами. Було дуже страшно», - розповідає інша пасажирка.

Обидва «Білі янголи» - місцеві й розуміють жителів, бо і їхні сім’ї переживають те ж саме. «Ось тут на п'ятому поверсі жила моя бабуся», - показує вигорілий будинок «білий янгол» Дмитро Соловій.

Поліцейські об’їхали локації, де можуть бути люди, вмовляючи їх виїхати. Окрім того, по маршруту перевірили майно в розбитих магазинах, де можуть діяти мародери. Після ракетного удару «янголи» знайшли на землі пошматований, але вцілілий прапор і повернули його на місце майоріти як символ незламної Авдіївки.

Поки готувався цей матеріал, в Авдіївці сталася трагедія – внаслідок обстрілу загинув 5-місячний малюк та його бабуся. Батьки госпіталізовані з травмами. За день до прильоту поліцейські вмовляли матір виїхати й врятувати дитину. Це була не перша спроба переконати жінку, але марно. Ворог хаотично б’є по житлових будинках, тож єдиний спосіб вижити - евакуюватися, поки не пізно.

Національна поліція України

Схожі матеріали
Діяльність