Контраст
Шрифт

Результати проведення гуманітарного розмінування піротехнічними підрозділами МВС

clock
14.06.2022 14:37

Про результати проведення гуманітарного розмінування піротехнічними підрозділами МВС станом на 14 червня повідомила під час щотижневого брифінгу в Укрінформі речниця МВС Альона Матвєєва.

Розмінування потребують прибережні акваторії Азовського та Чорного морів, площа забруднення, яких може складати до 19 тис. кв. км. Повне розмінування України, зважаючи на міжнародний досвід, може тривати від 5 до 10 років.

Для координації та систематизації цих робіт при МВС створено Міжнародний координаційний центр із питань гуманітарного розмінування, а ДСНС — є головним виконавцем робіт із розмінування в Україні. Крім того до гуманітарного розмінування України долучаються європейські партнери. Зокрема, залучений Європейський Механізм цивільного захисту. Так, силами 30 країн, залучених до ЄМЦЗ, вже надано 40 тисяч тонн підтримки, зокрема, близько 400 пожежно-рятувальних машин, спецобладнання та одягу, необхідних українським рятувальникам у знешкоджені «спадщини» російських військ.

«Наразі основні зусилля наших служб зосереджені в Чернігівській та Сумській областях, а також у Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Донецькій та Луганській областях, де тривають бойові дії», – повідомила Альона Матвєєва.

Загалом під час розмінування Київської, Чернігівської та Сумської областей очищено від мін та боєприпасів 274 населених пунктів:у Київській області – 229, Чернігівській – 27, на Сумщині – 18. Розміновано 809 км автошляхів, 127 км залізничних колій, 1197 об’єктів інфраструктури, 28 км газопроводів та понад 1 тис. км ліній електропередач.

Окремо речниця МВС поінформувала про ситуацію в Київській області.

«На сьогодні на Київщині вилучено та знешкоджено близько 80 % вибухонебезпечних предметів, що з’явилися внаслідок бойових дій. Вибухобезпека населених пунктів та об’єктів інфраструктури на належному рівні. Усі відповідні служби переходять до налагодження мирного життя. Тривають обстеження земель сільськогосподарського призначення. Вже обстежено поля ТОВ «Агрофірма Київська», «Димерка солар», «Грона Агро», «АГРО», «УІФК АГРО», «Промінь», – зазначила Альона Матвєєва.

Слід зазначити, що піротехнічні підрозділи МВС розраховують на активне сприяння населення. У той час, коли фахівці займаються безпосереднім розмінуванням, українці свідомим ставленням можуть мінімізувати наслідки «мінного засмічення», зокрема, використовувати й відвідувати лише ті місця, які гарантовано перевірені фахівцями-піротехніками. Наразі ж, за словами речниці МВС, є трагічні випадки, що свідчать про безпечне ставлення до мінної загрози.

«На жаль, маємо багато випадків загибелі та травмування людей від вибухонебезпечних предметів під час проведення польових робіт, на мінах підривається сільськогосподарська техніка. Здебільшого такі випадки відбуваються в Київській та Чернігівській областях. Крім того, є низка спроб здати ВНП на металобрухт або навіть використати в злочинних цілях», – зазначила спікерка.

Нагадаємо, виявивши вибухонебезпечні предмети, негайно телефонуйте «101» та «102» або повідомляйте за допомогою застосунку «Розмінування України». На інтерактивному сервісі «Протимінна діяльність ДСНС України» можна отримати оперативну інформацію щодо розмінування території України, правила поведінки в разі виявлення ВНП, а також повідомити про виявлені ВНП.

Департамент комунікації МВС України
Фото Олега Супруна

Схожі матеріали
Діяльність