Піротехнічні підрозділи МВС щодня вилучають від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів

clock
30.05.2022 15:38

Підсумкам гуманітарного розмінування території України за 95 днів війни був присвячений брифінг представників МВС, Держслужби з  надзвичайних ситуацій та Нацполіції, що пройшов сьогодні, 30 травня, в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Системна і злагоджена робота з розмінування звільнених територій забезпечується усіма піротехнічними підрозділами МВС, ДСНС, Нацполіції та Нацгвардії. Загалом вже обстежено понад 22 тисячі гектарів забруднених територій. Щодня піротехніки вилучають від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів.

«Один день активних бойових дій потребує 30 днів розмінування. Тобто для очищення територій України, забруднених унаслідок 95 денного протистояння ворогові, необхідно 5–7 років. Задля пришвидшення цього процесу у МВС створено Міжнародний координаційний центр із питань гуманітарного розмінування, діяльність якого спрямована на мінімізацію ризиків, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами», – повідомила речниця МВС Альона Матвєєва.

Міжнародні партнери допомагають українським піротехнікам спеціальним транспортом, технікою й обладнанням, а також надають службових собак, що спеціалізуються на пошуку зброї та вибухівки.

«Триває реалізація заходів у рамках підписаної Партнерської угоди з Представництвом Данської Ради в справах біженців в Україні. З іншими організаціями опрацьовуються проєкти угод щодо співпраці у сфері гуманітарного розмінування», – проінформувала Альона Матвєєва.

Наразі до ДСНС звернулися організації з Великобританії, Туреччини, Данії, Норвегії, США, Посольство Естонської Республіки в Україні та також Національне центральне бюро Інтерполу в Республіці Польща; їм надані рекомендації щодо порядку залучення міжнародних організацій до проведення робіт із гуманітарного розмінування територій України. Крім того, 18 міжнародних організацій висловили свої пропозиції щодо надання технічної допомоги.

«Станом на сьогодні нашими піротехніками за сприяння міжнародних партнерів в Україні знешкоджено близько 120 тисяч вибухонебезпечних предметів. Очищені основні транспортні автошляхи й територія навколо об’єктів критичної інфраструктури. Подальшими пріоритетами є розмінування територій у Сумській, Чернігівській, Харківський, інших областях, які зазнали ударів ворога», – зазначила речниця МВС.

Нагадаємо, що повідомити про виявлений вибухонебезпечний предмет можна у кілька кліків за допомогою мобільного застосунку «Розмінування України». Упродовж першого тижня функціонування користувачі застосунку надіслали близько 2 тисяч повідомлень.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали