Перед судом постане організатор незаконного переправлення чоловіків за кордон та самі ухилянти

clock
10.11.2023 12:20

Правоохоронці встановили, що 31-річний житель міста Кривий Ріг, який позиціонував себе як пастор та проповідник у трьох різних релігійних організаціях, виготовляв «клієнтам» фіктивні документи, завдяки яким ті отримували можливість перетнути державний кордон України під час дії воєнного стану, а також вивозив їх своїм транспортом. 

У фіктивних документах зазначалось, що громадяни, які намагалися виїхати з України, нібито є дияконами або проповідниками однієї з цих трьох релігійних організацій.

4 серпня правоохоронці затримали «пастора-проповідника» та одного з його «клієнтів» під час спроби незаконного перетину державного кордону України. Загалом встановлена його причетність до вчинення десяти подібних злочинів.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях, відкритих за ч.1 та ч.2 ст.332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України, завершене. Обвинувальний акт скерований на розгляд суду.

За скоєне підозрюваному загрожує покарання – позбавлення волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ще один нелегальний трансфер для чоловіків викрито на Одещині. Очільник протиправної схеми разом з поплічниками здійснював пошук потенційних «клієнтів», які мали на меті уникнути призову та незаконно потрапити до Республіки Молдова.

Для створення своєї «клієнтурної бази», інформацію про можливість нелегально виїхати за кордон вони розповсюджували через інтернет-ресурси та серед жителів прикордоння.

Розцінки для замовників таких послуг починалися від 5200 доларів США. Спочатку потенційні шукачі притулку за кордоном мали надати завдаток у розмірі 1500 доларів США, а решту перебуваючи вже на території суміжної держави.

Наразі зловмисника затримано в порядку ст.208 КПК та повідомлено про підозру за ст.332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України».

За матеріалами Національної поліції та Державної прикордонної служби України

Схожі матеріали