Олександр Тарасенко: Наукова діяльність повинна бути спрямована виключно на практичні потреби підрозділів системи МВС

clock
01.05.2024 17:00

На цьому наголосив директор Департаменту освіти, науки та спорту Міністерства внутрішніх справ України під час спільної наради з проректорами наукового спрямування закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання МВС, ДСНС та вищими військовими навчальними закладами ДПСУ, НГУ.

У сучасних умовах, коли безпека стає однією з найважливіших складових суспільства, роль науки в діяльності правоохоронних органів набуває особливого значення й відповідальності.

«Наука є основою для розробки та впровадження новітніх технологій, які забезпечують високу ефективність захисту національної безпеки та здатність адаптуватися до змінних умов. Вона дозволяє розробляти стратегії та тактики дій, а також прогнозувати ризики, що є надзвичайно важливим у воєнний час. Наша мета це – максимально наблизити освітній процес до практики та підготувати молодь до викликів, з якими їм доведеться стикатися на службі під час та після війни. Ми не можемо дозволити собі здійснення не актуальних наукових досліджень, а також тих, що не приносять практичного результату», – підкреслив Олександр Тарасенко.

Крім того, обговорили не менш актуальні питання, які пов’язані з науковою діяльністю в системі МВС. Насамперед – це організація  проведення заходів для молодих науковців МВС, а також міжнародна освітньо-наукова діяльність, що є інструментом залучення міжнародних інвестицій до закладів освіти МВС. 
Значну увагу приділили осучасненню бібліотек. У воєнний час, коли ситуація в країні може бути непередбачуваною, збереження та доступ до знань стає критичною необхідністю. Це особливо важливо для військових навчальних закладів, де освіта та підготовка майбутніх захисників країни є пріоритетним завданням, а доступ до спеціальної літератури та аналітичних матеріалів може обмежуватись в зв’язку з безпековою ситуацією.

«Ми будемо здійснювати осучаснення бібліотек з урахуванням світових тенденцій, діджиталізуючи ті напрями, що не підпадають під обмежувальні грифи й накопичуючи базу спеціальної, обмеженої літератури. Досвід нашого університету доводить, що дуже боляче втрачати багатотисячний фонд, який збирають покоління. І ще важче його поновлювати», – зазначив перший проректор Донецького державного університету внутрішніх справ  Єгор Назимко.

Нарада стала не лише майданчиком для обговорення актуальних питань наукової діяльності в системі Міністерства внутрішніх справ, а й демонстрацією важливості співпраці між наукою та практикою у забезпеченні безпеки та стабільності суспільства.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали