Контраст
Шрифт

На виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів на території України потрібно витратити десятки мільярдів доларів, - Євгеній Єнін

clock
11.01.2023 10:40

Через широкомасштабне вторгнення росії, Україна є одним з лідерів в світі по забрудненню територій вибухонебезпечними предметами. Про це в ефірі телемарафону UAразом заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

«Всього потенційно небезпечних територій залишається 174 тисячі квадратних кілометрів, а це близько 30% від загальної площі нашої держави. Найбільш забрудненими вибухонебезпечними предметами є ті території, які перебували під російською окупацією. Російські терористи продовжують обстрілювати українські міста і селища, тому це все негативним чином впливає на тривалість гуманітарного розмінування. Ми розуміємо, що строк гуманітарного розмінування залежить від темпу бойових дій», - сказав Євгеній Єнін.

Перший заступник очільника МВС наголосив, що піротехніки ДСНС та вибухотехніки Нацполіції роблять усе можливе, щоб оперативно демінувати забруднені вибухонебезпечними предметами звільнені території.

«Ми вкладаємо в розмінування величезні людські і матеріальні ресурси, нам частково допомагають наші міжнародні партнери, але самими безцінними є людські життя. Уряд вже в третє приймав рішення про збільшення кількості піротехніків ДСНС, а це і процес їх підготовки, і підвищення заробітної плати і залучення  дороговартісної техніки для гуманітарного розмінування. Загалом, йдеться про десятки мільярдів доларів, які потрібно витратити на виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів», - сказав Євгеній Єнін.

За його словами, під час гуманітарного розмінування, загинули близько 50 піротехніків, більше 100 – отримали поранення.

«Ворог дуже підступний. Окупанти використовують заборонені боєприпаси, залишають пастки, наприклад, коли під протитанкову міну закладається протипіхотна, мінування осель», - додав Євгеній Єнін.

Департамент комунікації МВС України 

Схожі матеріали
Діяльність