Контраст
Шрифт

На Донеччині поліцейські виявили нові поховання вбитих окупантами цивільних та військових

clock
10.05.2023 19:45

Слідчі та криміналісти продовжують роботу щодо розшуку й ідентифікації загиблих унаслідок воєнних злочинів рф. Допомагають у цьому місцеві мешканці, військовослужбовці та спеціальні пошукові загони. З початку деокупації в регіоні виявлено 385 тіл.

Після звільнення Лиманської та Святогірської громад восени минулого року до завдань поліції додались встановлення місць стихійних поховань і ексгумація тіл людей, що загинули під час окупації та бойових дій.

Вже пів року поліцейські знаходять на деокупованих територіях нові могили й невпізнані трупи. Правоохоронці обстежують місця обстрілів, опитують місцевих жителів, шукають родичів загиблих, встановлюють свідків, реконструюють хід подій. Мета слідчих - встановити особу та долю кожного вбитого.

До ексгумації залучаються слідчі та криміналістичні лабораторії, а у випадках можливого замінування - і вибухотехніки. Відомості про загибель людини вносять до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після чого в судово-медичній установі встановлюється причина її смерті. Для ідентифікації тіла відбираються зразки ДНК і проводяться порівняльні експертизи з можливими родичами.

У селі Богородичне, що майже повністю зруйновано російськими військами, провели ексгумацію двох літніх жінок і чоловіка. Цивільні мешканці були поховані в одному з дворів.

Тіла ще трьох цивільних чоловіків ексгумували в Лимані.

Окрім цивільних осіб, розшукуються й тіла військових. Так, після деокупації Лиману на міському кладовищі було знайдено братську могилу із загиблими військовослужбовцями ЗСУ - розпочалася кропітка робота з ідентифікації кожного з них.

Загалом на деокупованих територіях поліцейські Донеччини виявили 385 тіл, з них 309 – цивільні. Серед жертв російської агресії - 174 чоловіки, 117 жінок, 6 дітей, стать ще 12 осіб не встановлено.

Триває робота з ідентифікації загиблих. На сьогодні ідентифіковано 282 особи.

Національна поліція України

Схожі матеріали
Діяльність