Мощун: вогневий вал проти форпосту Києва

clock
19.07.2022 18:03

Мощун став непрохідним бар’єром, форпостом Києва. Тримали оборону на цьому напрямку 72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців та гвардійці Північного оперативно-територіального об’єднання. Це відео — історія з перших вуст захисників-нацгвардійців.

 Після того, як українські захисники зірвали плани рф здійснити масове десантування військ і техніки в Гостомелі і затримали їх там, мости на Київ були підірвані. Тоді інші підрозділи Київського гарнізону почали займати позиції лінії оборони столиці.

Один із основних напрямків, обраних окупантами, щоб потрапити в Київ, був шлях через Пущу-Водицю. Для цього вони мали пройти села Мощун і Горенку. Оскільки перші ворожі ДРГ, що заходили на території сіл, були знищені, то ворог обрав нещадну тактику вогневого валу. Розташувавши склад БК на гостомельському склозаводі, російські війська почали обстрілювати село і ліс з артилерії. Неодноразово вони застосовували касетні і запалювальні боєприпаси. Через ці обстріли села Мощун і Горенка – одні з найбільш знищених у відсотковому співвідношенні знищених будівель і випаленого лісу.

Паралельно в Мощуні, в ліс заходили ворожі групи з мінометними розрахунками.Йшли постійні обстріли й пожежі. ТА українські захисники не лише не покинули свої позиції, а й змогли здійснювати маневрену оборону з просуванням вперед. Через річку Ірпінь біля Мощуна окупанти неодноразово намагалися навести понтонні переправи. Усі вони були знищені українською артилерією.

Пресслужба НГУ

Схожі матеріали