Контраст
Шрифт

«Ми - з вами!»: міністр внутрішніх справ Республіки Польща запевнив Ігоря Клименка в незламній підтримці України

clock
02.03.2023 18:43

Сьогодні, 2 березня, у Львові відбулася зустріч міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка з міністром внутрішніх справ та адміністрації Республіки Польща Маріушем Камінським.

Передусім очільник українського МВС подякував польським колегам, керівництву та народу Польщі за те, що вони надали величезну і важливу комплексну допомогу нашій державі у боротьбі з потужним агресором. Також він відзначив і допомогу мільйонам українців, які проїздили транзитом польською територією, або до сьогодні ще залишаються в Польщі, оскільки знайшли там свій прихисток.

Основним лейтмотивом заходу стала подальша розробка ефективної взаємодії правоохоронних відомств сусідніх держав, посилення співпраці й партнерства, що вже має чимало успішних кейсів.

Ігор Клименко поінформував польських партнерів про те, як системі МВС України вдалося упродовж року інтенсивної війни продемонструвати інституційну стійкість. Також підкреслив важливу роль партнерської допомоги. Зокрема й від Республіки Польща, завдяки чому вдається результативно забезпечувати покладений на це відомство функціонал.

«Ми від самого початку підтримуємо Україну, її міністерство внутрішніх справ. Знаємо, що ви маєте дуже складну ситуацію, але ми приїхали для того, щоби сказати: «Ми – з вами!». І одним з практичних сигналів про це є передача семи автомобілів від нас українській поліції. Надалі ми передаватимемо обладнання як вашим військовим, так і правоохоронцям. Також допоможемо продовжити роботу з документування наслідків російської агресії», - окреслив практичну складову підтримки українських партнерів Маріуш Камінський.

Також він повідомив, що слідчі органи Польщі вже опитали понад 1,7 тисячі громадян України, які проживають у цій країні, аби вони змогли засвідчити певні документи та докази російської агресії.

Маріуш Камінський запевнив: Польща продовжить дбати про те, щоби необхідне устаткування й обладнання, зокрема українським поліцейським, рятувальникам та прикордонникам, продовжувало надходити відповідно до потреб Києва. Додатково він зазначив, що медичні установи його відомства готові приймати у себе поранених українських військовиків та поліцейських, аби їх лікувати.

Своєю чергою Ігор Клименко розповів про пріоритети, в яких система МВС України очікує партнерської допомоги передовсім. Йшлося про оснащення озброєнням, мобільними шпиталями й іншими заходами підтримки процес формування восьми добровольчих бригад «Гвардії наступу».

"Також у фокусі запитів української сторони – поглиблення співпраці у тематиці гуманітарного розмінування", - зазначив заступник міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв.

Ігор Клименко подякував за якісну роботу оперативної групи у складі майже 100 піротехніків з Польщі, що нещодавно завершила свою місію на Київщині й набула тут значного досвіду.

«Надалі для розмінування ми потребуємо важкої техніки або участі великих операторів, що допоможе швидко та глибоко очистити від вибухонебезпечних предметів значні площі нашої території», - наголосив очільник МВС України. І зауважив, що діалог щодо участі польських фахівців у цьому процесі триватиме.

Також сторони обговорили питання співпраці між окремими відомствами, які входять до структури системи МВС. Зокрема голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко підкреслив необхідність подальшої посиленої роботи з укріплення державних кордонів наших країн. А т.в.о. голови Національної поліції України Іван Вигівський подякував за можливість навчання українських слідчих на базі польських відомчих тренінгових закладів та надану допомогу з криміналістичним обладнанням для швидкої ДНК-ідентифікації тіл загиблих. 

Насамкінець заходу Ігор Клименко подарував польському колезі тризуб, стилізований під сокола, який розламує російський воєнний корабель «Москва». А навзаєм від Маріуша Камінського він отримав символ польського воєводства - шаблю.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність