Контраст
Шрифт

Ми працюємо майже наосліп: водолази-сапери ДСНС розповіли про розмінування озер та річок Київщини

clock
15.06.2022 11:20

Піротехнічні підрозділи ДСНС провели масштабну роботу з розмінування території Київської області, яку росіяни обстрілювали з артилерії. Зараз піротехніки активно працюють на озерах та річках. Про це йдеться в матеріалі The Washington Post. 

«Цей прилетів і не вибухнув. Якщо ви наступите на нього, він може вибухнути, а може і не вибухнути, залежно від стану детонатора. Але нещасний випадок може статися, якщо людина наступить на запал або сам детонатор», – розповів керівник групи водолазів-саперів ДСНС Роман Горяк. 

Команда Горяка спеціалізується на нерозірваних боєприпасах в озерах. Нещодавно у Гостомелі його команда водолазів завершила роботу в невеликому озері, де прочесала дно і знайшла останній із шести снарядів теперішньої війни.

«Зі сторони може здатися, що процес підводного розмінування медитативний, що в ньому є якийсь дзен. Але в цьому конкретному озері все зовсім не так. Маємо жахливу нульову видимість, неприємний запах і вкрите мушлями дно. Тут ми працюємо майже наосліп», – сказав провідний водолаз Денис Борбіт. 

Досі можна знайти набагато більші бомби, ніж звичайні снаряди, розповідають працівники ДСНС. Такі нерозірвані авіаційні бомби, за словами Горяка, необхідно підняти з води за допомогою повітряної кулі, а потім доставити до безпечного місця детонації, яке знаходиться за кілометри від населених пунктів.

Фото The Washington Post

Схожі матеріали
Діяльність