Мешканку Херсону викрито у колабораціонізмі

clock
12.02.2024 18:00

Правоохоронці Херсонської області викрили місцеву жительку в колабораціонізмі. Під час окупації Херсона 56-річна жінка добровільно обійняла керівну посаду в незаконно створеній російськими загарбниками установі.

Інформацію про причетність жінки до колабораційної діяльності отримали оперативники управління СБУ в АР Крим. Під час проведення подальших слідчо-розшукових заходів було зібрано докази протиправної діяльності зловмисниці.

На початку липня 2022 року жінка добровільно прийняла пропозицію окупаційної влади очолити так зване "управлєніє труда і соціальной політікі хєрсонского городского округа воєнно-гражданской адміністрациї херсонской області".

Під час перебування на посаді псевдокерівниця особисто підбирала працівників для виконання функцій установи, визначала останнім посадові обов’язки та здійснювала загальне керування трудовим колективом, видавала та підписувала накази про прийняття на роботу до окупаційного органу. Також фігурантка відповідала за роботу з організації призначення та регулярного забезпечення соціальних виплат громадянам, які мають право на їх отримання та які стояли на обліку в окупаційному органі.

Окрім цього, зловмисниця завзято виконувала доручення, розпорядження та укази вищих за значенням органів, створених окупаційною владою на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Протиправні дії фігурантки слідчі кваліфікували за ч. 5 ст. 111-1 "Колабораційна діяльність" Кримінального кодексу України. Наразі за погодженням з Херсонською окружною прокуратурою зловмисниці заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Національна поліція України

Схожі матеріали