Медіа про нас: історія поліцейського, який евакуйовує людей з Сумщини

clock
24.03.2024 09:00

Перебував під окупацією в Купʼянську, звільняв місто, а тепер допомагає в евакуації цивільного населення та патрулює у Великописарівській громаді.

Про історію поліцейського Артура Кряжа докладніше розповіли журналісти видання «Слідство.Інфо».

Майору поліції Артурові Кряжу 40 років, половину свого життя чоловік працює в поліції. Нині він очолює ВПД №1 Охтирського РВП ГУНП в Сумській області. Сам же чоловік родом з Харківщини, на Сумщину переїхав у листопаді 2022 року після поранення. 

До початку повномасштабного вторгнення Артур Кряж працював заступником начальника відділу поліції у селищі Дворічна, на Харківщині. Коли армія рф почала наступ, керівник Артура дав вказівку виїхати в Купʼянськ, подалі від лінії фронту. Там чоловік потрапив на два місяці під окупацію.   

«У цих умовах мені вдавалося передавати інформацію своєму керівнику та спецслужбам. Я збирав інформацію про особовий склад росіян, техніку. Це було важливо для звільнення Харківського напрямку. 24 квітня, я разом з 11 поліцейськими зміг вийти з окупованого Купʼянська. На шляху до Харкова, ми пройшли 17 російських блокпостів», — згадує поліцейський.

У вересні 2022 року Артур долучився до звільнення Купʼянська, там у нього залишалися двоє неповнолітніх синів: «Я усіма силами хотів повернутися в Купʼянськ, щоб забрати дітей. У мене два сини: старшому вже 18 років, а молодшому — 13». 

Артур Кряж був одним з перших поліцейських, який зайшов у звільнений від росіян Купʼянськ разом з військовими.

Під час виконання службових обов’язків Артур Кряж потрапив під артилерійський обстріл, отримав контузію і лежав у госпіталі. Товариші покликали його працювати на Сумщину, в тил, щоб підлікувався. 

11 місяців Артур Кряж працював у поліції Краснопілля на Сумщині. Згодом, його перевели на посаду начальника відділу поліцейської діяльності Охтирського районного відділу поліції.

«Коли ці обстріли на Сумщині активізувалися, виникло відчуття дежавю, неначе я нікуди не виїжджав з Купʼянська. Тільки тут ситуація набагато жорсткіша, навіть не знаю, як описати — суцільний жах. Росіяни закидають авіабомбами мирне селище, повністю стирають його зі світу. Ті масштаби, які ви могли бачити на відео, не передають того жахіття, який відбувається насправді», – розповідає Артур Кряж. 

Детальніше про історію поліцейського читайте за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали