Уряд ухвалив три проєкти постанов та проєкт розпорядження, які розробило та ініціювало МВС України

clock
05.07.2024 19:00

Про це повідомив заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий. Серед сьогодні ухвалених урядових актів – три постанови та одне розпорядження Кабінету Міністрів України.

На виконання пункту 27 Плану заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення ЄС 2023 року, прийнято постанову Уряду, якою утворено Координаційний центр з питань протидії незаконному обігу вогнепальної зброї, її складових і компонентів, а також боєприпасів до неї, що є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України.

Основними завданнями Координаційного центру є:
•  сприяння забезпеченню узгодженості дій органів виконавчої влади в зазначеній сфері;
•  організація обміну інформацією, визначення механізмів і способів вирішення проблемних питань у сфері протидії незаконному обігу вогнепальної зброї;
•  удосконалення нормативно-правової бази на основі вивчення, узагальнення та систематизації національного й міжнародного досвіду в зазначеній сфері.

"Реалізація акта матиме позитивний вплив на подальший розвиток міжнародного співробітництва з метою запобігання незаконному обігу зброї", - наголосив Богдан Драп'ятий.

Також схвалено постанову, метою якої є приведення Порядку ведення обліку надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.10.2013 № 738, до нових положень статті 131 Кодексу цивільного захисту України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 08.11.23 № 3441-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, вдосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян».

Проєктом акта пропонується:

•  доповнити перелік органів, що ведуть облік надзвичайних ситуацій та їх наслідків, іншими органами державної влади та іншими юридичними особами незалежно від їх підпорядкування і форми власності (крім ДСНС України та центральних органів виконавчої влади, ці функції також будуть здійснювати інші органи державної влади та юридичні особи);

•  з метою встановлення обставин і причин виникнення надзвичайної ситуації (загибелі і травмування людей, знищення та пошкодження майна) центральні органи виконавчої влади, інші органи державної влади, органи місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та інших юридичних осіб на підставі зібраної і проаналізованої інформації проводитимуть аналіз і встановлення причини, а також вживатимуть заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям у майбутньому, зокрема заходів з управління ризиками виникнення надзвичайних ситуацій.

Наступною схваленою Урядом постановою військовим частинам Державної прикордонної служби надається доступ до актуальних відомостей Державного земельного кадастру.

Прийняття зазначеної постанови сприятиме:

•  забезпеченню можливості вибору оптимального порядку проходження лінії прикордонних інженерних споруд з урахуванням наявності земель різних форм власності;

•  скороченню часу проведення роботи з відчуження земельних ділянок, що перебувають у приватній власності;

•  забезпеченню якісній підготовці клопотань про надання дозволу на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під лінію прикордонних інженерних споруд з додаванням відповідних графічних матеріалів.

Також Урядом схвалено проєкт розпорядження, яке спрямоване на дотримання внутрішньодержавної процедури, необхідної для підготовки до підписання в процесі спільних консультацій Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про співробітництво у сфері боротьби зі злочинністю і забезпечення публічного порядку й безпеки.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали