Медіа про МВС: історія порятунку поліцейського Станіслава Борщака з блокадного Маріуполя

clock
10.06.2024 15:00

Станіслав був одним із перших, хто опинився на місці авіаудару по пологовому будинку в Маріуполі. Майже місяць він виконував обовʼязки в блокадному місті: розбирав завали, евакуював мирних жителів, чергував, аби уникнути хаосу серед наляканих містян. 20 березня офіцер потрапив під мінометний обстріл та був евакуйований на "Азовсталь".

Фото Станіслава Борщака

Поліцейський із Маріуполя Станіслав Борщак пройшов великий шлях реабілітації після отриманого поранення. Нині він сам допомагає військовим, які втратили кінцівки. Станіслав став один із авторів посібника для військових «Дороговказ пораненого», який створений в рамках Національної програми «Врятуй кінцівку» Міжнародного благодійного фонду «Здоров'я українського народу». В «Дороговказі пораненого» вказані всі головні аспекти, які необхідно врахувати військовому на етапі евакуації, стабілізації, госпіталізації та лікуванні.

У новому епізоду проєкту "Лінія спротиву" офіцер поліції Станіслав Борщак розповів «Телеграфу» про те, як він отримав поранення у перші дні війни і частину унікальної повітряної операції ГУР з евакуації захисників "Азовсталі".

 Журналістка спілкується із Станіславом Борщаком

Поліцейський із Маріуполя від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну продовжував виконувати свої обов’язки, допомагав людям. 20-го березня Станіслав потрапив під мінометний обстріл і отримав поранення. Осколки влучили в руку. Близько тижня він знаходився вдома та стан його погіршувався. Доступу до кваліфікованої медичної допомоги і ліків не було. Зранку, 26-го березня військові евакуювали Станіслава у шпиталь на "Азовсталі, де було вже багато важкопоранених.                                

«31 березня 2022 року близько першої ночі з "Азовсталі" нас перемістили в порт, куди близько 5-ї ранку прилетіли вертольоти і нас евакуювали. Забирали тільки важкопоранених. Коли ми злітали, в один із двигунів влучила ракета, але не здетонувала. Другий впав, вижило дві чи три людини — вони згодом потрапили в полон»,- ділиться спогадами Станіслав. 

евакуація військових під час Операції "Азовсталь"

Поліцейського прооперували у Дніпрі. Після – довгострокове лікування. В пошуках реабілітаційних центрів, Станіслав навіть сам зробив собі презентацію з усіма даними таких медзакладів. Цією інформацією тепер ділиться із багатьма пораненими військовими:

«Ті, з ким спілкуюсь, навіть не знали про ці центри і що туди можна безкоштовно звернутись. Є знайомі, які платять за реабілітацію. Багато інформації бачу, що люди збирають на це "банки". Коли я бачу такий пост, то надсилаю цій людині інформацію, куди можна звернутись безоплатно».

проходження реабілітації Станіслава у Київському інституті реабілітації

Від лікарняної рутини і депресії, Станіслава рятувало волонтерство і малювання. Він малював картини і продавав на благодійних аукціонах. 

«Загальна сума, виручена від картин, - понад 350 тисяч гривень на різні види допомоги. Ці кошти направлені дітям загиблих воїнів, батальйону на Харківському напрямку, на реабілітацію поранених»,- каже поліцейський. 

Картина "Воля", яку намалював поліцейський

Докладніше дивіться у відеосюжеті Телеграфу.

                                                                                                                                                                                                                          Департамент комунікації МВС України

 


 

Схожі матеріали