Леонід Тимченко: «З початку війни вдалося розшукати більше половини кількості осіб, зниклих безвісти»

clock
03.05.2023 14:25

Понад 50% кількості громадян, яких вважали зниклими безвісти від початку повномасштабного вторгнення рф на територію Україну, вдалося розшукати органам Національної поліції України. Однак станом на сьогодні підтверджено дані щодо 23 760 осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Про це заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко повідомив сьогодні, 3 травня, в ефірі телеканалу «Київ».

«Від початку війни було зареєстровано 101 543 факти щодо безвісти зниклих громадян. У подальшому ця інформація була внесена до єдиного обліку, який ведеться Національною поліцією, далі проводились першочергові дії з перевірки. 54 310 осіб було розшукано, - поінформував заступник Міністра. - Після того, як було проведено усі необхідні заходи, у розшук було оголошено 31 330 осіб. Із них 7 570 осіб розшукано. Залишок нерозшуканих складає 23 760 осіб, які зникли – і це перевірено – за особливих обставин». 
 
Дані осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, внесені до Єдиного реєстру осіб, зниклих за особливих обставин, який запрацював у МВС. Родичі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, можуть вже звертатися за витягом з Реєстру. 
 
«У Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин потрапляють дані як про цивільних осіб, так і військовослужбовців, - наголосив Леонід Тимченко. - Інформація щодо таких осіб надходила до органів Національної поліції, її було перевірено та в подальшому верифіковано представниками Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Після цього інформацію вносять в Реєстр».

Зазначимо, що особливими обставинами вважаються збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасова окупація частини території України, а також надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру. 
 
МВС впровадило Реєстр з метою зрозумілого та контрольованого обліку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також надання можливості родичам зниклих на підставі витягу із Реєстру звернутися до Пенсійного фонду України для отримання виплат. 
 
Витяги з Єдиного реєстру надаватимуть співробітники Департаменту інформатизації МВС України. Для отримання документа потрібно звернутися із запитом до МВС - надіслати його поштою за адресою м.Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або на електронну скриньку [email protected]. До запиту обов’язково потрібно додати копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали