Корупційні схеми у роботі ВЛК та МСЕК: викрито низку хабарників

clock
23.02.2024 12:30

Фахівці Національної поліції продовжують роботу над викриттям корупційних схем у роботі працівників військово-лікарської комісії та Медико-соціальної експертної комісії. 


 
Так, 21 лютого правоохоронці Черкаської області викрили члена ВЛК у хабарництві. За 7 тисяч 700 доларів чоловік обіцяв вплинути на рішення про визнання військовозобов'язаного непридатним до служби та видати відповідну довідку. Зловмисника затримали у службовому кабінеті під час отримання грошових коштів. У порушника вилучили ще 8 000 доларів, понад 60 000 гривень та документи. Чоловіку повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

14 лютого правоохоронці викрили чергову "схему" заробітку на ухилянтах. Учасники злочинної групи на Запоріжжі за 6 тисяч доларів обіцяли посприяти у встановленні групи інвалідності для військовозобовʼязаного. Серед підозрюваних - працівники кількох місцевих лікарень, член лікарсько-консультативної комісії, працівник лабораторії та медсестра. Затримали організатора "схеми" після отримання 193 тисяч гривень від загальної суми хабаря. Усім фігурантам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

А у серпні 2023 року поліцейські разом із прокуратурою провели понад 200 обшуків у медустановах та ТЦК. Робили це задля документування корупційних схем ухилення від призову. Тоді співробітники ДСР вилучили майже 35 тисяч медичних справ громадян. Частина із них одразу була направлена на повторну перевірку через підозру фіктивності поставлених діагнозів.

Нині відомо про сотні скасованих рішень, винесених представниками військово-лікарських та медико-соціальних експертних комісій.

На сьогодні вже є перші ухвалені рішення суду стосовно фігурантів-представників медичних закладів. Так, лікаря стоматолога-хірурга міської лікарні міста Кропивницького визнано винною у службовому підробленні офіційних документів. Жінка обіймала посаду голови військово-лікарської комісії районного ТЦК. Лише за задокументованими епізодами з її "допомогою" щонайменше 10 чоловіків призовного віку змогли ухилитися від проходження подальшої військової служби в лавах ЗСУ.

Національна поліція України

Схожі матеріали