Контраст
Шрифт

Кіберполіція заблокувала ресурс, який використовували іноземці для телефонного шахрайства

clock
24.11.2022 14:35

Ресурс, що розміщувався на українському домені, пропонував платні послуги з підміни мобільних номерів. Використовуючи технологію спуфінгу, шахраї вдавали, нібито громадянам телефонують з банку і надалі отримували доступ до їхніх карток.

Організував схему громадянин Великої Британії, який наразі вже перебуває під вартою. Чоловік створив власний сайт, де пропонувався «пакет послуг» для вчинення шахрайства із використанням соціальної інженерії.

Зокрема пропонувалося здійснювати спуфінг – підміну номера телефону. У такий спосіб зловмисники могли імітувати дзвінки від банків. Роботизований голос, під різними приводами, повідомляв про необхідність надання банківських даних фейковому працівнику банку. Отримавши ці відомості, зловмисники привласнювали гроші з рахунків потерпілих. Також сервіси давали змогу перехоплювати одноразові паролі. 

Коштували такі послуги від 100 до 1300 фунтів стерлінгів, в залежності від обраного «тарифу». Оплату клієнти здійснювали у криптовалюті.

Встановлено, що від протиправної діяльності ресурсу постраждали тисячі осіб, збитки сягають понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів.  

У рамках міжнародного співробітництва кіберполіція заблокувала шахрайський ресурс, який розміщувався на українському домені. У міжнародній поліцейській операції також брали участь представники Федерального Бюро розслідувань (FBI), Секретна служба США (USSS), Європол, Євроюст та правоохоронні органи Австралії, Канади, Франції, Німеччини, Ірландії, Литви та Нідерландів.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність