Керівництво ДСНС взяло участь у галузевих консультаціях із польськими партнерами щодо розмінування

clock
21.02.2024 20:20

Державна служба України з надзвичайних ситуацій від початку повномасштабної збройної агресії російської федерації втричі збільшила чисельність особового складу піротехнічних підрозділів та отримала 33 машини механізованого розмінування.

Про це розповів т.в.о. Голови ДСНС Володимир Демчук під час виступу на двосторонніх галузевих консультаціях «Розмінування території України», які відбулися в Посольстві Республіки Польща в Україні.

Участь у заході також взяли Надзвичайний і Повноважний посол Польщі в Україні Ярослав Гузи, представники міжнародних організацій, польських компаній та українських міністерств і організацій, які долучені до процесу розмінування.

«За ці два роки завдяки спільним зусиллям і уряду нашої країни, і міжнародних партнерів ДСНС збільшила свої спроможності в рази. Так, ми збільшили чисельність наших саперів утричі, посилили можливості матеріально-технічного забезпечення – на початку повномасштабного вторгнення рф у нас не було жодної машини механізованого розмінування, на сьогоднішній день маємо вже 33 машини, які дозволяють ефективно, безпечно, якісно, швидко виконувати завдання», – сказав Володимир Демчук.

Т.в.о. Голови ДСНС нагадав, що масштаби забруднення території України вибухонебезпечними предметами внаслідок російської військової агресії є безпрецедентними.

Він підкреслив, що для створення безпечних умов проживання та ведення господарської діяльності на деокупованих територіях піротехніки ДСНС залучені до проведення робіт із розмінування разом з іншими представниками силового блоку та неурядовими операторами.

За його словами, до початку повномасштабної агресії рф піротехнічні підрозділи ДСНС налічували близько 600 осіб, нині штатна чисельність піротехнічних розрахунків складає близько 1900 осіб.

Т.в.о голови ДСНС подякував польським та всім іноземним партнерам за надану допомогу й підтримку українських рятувальників у цей складний час.

«Без допомоги наших міжнародних партнерів досягти тих результатів, які ми маємо зараз, було би вкрай складно», – акцентував Володимир Демчук.

У рамках візиту в Україну польська делегація також побувала у Мобільному рятувальному центрі швидкого реагування ДСНС, де українські піротехніки розповіли про ситуацію в країні, поділившись досвідом щодо вилучення та знешкодження авіабомб, артснарядів, гранат й інших небезпечних предметів, висвітлили потреби галузі розмінування та обговорили можливості співпраці. Зустріч відкрила можливості для польського бізнесу та саперської спільноти долучитися до проєктів, спрямованих на забезпечення безпеки.

Внаслідок російської агресії Україна є однією з найзамінованіших країн світу – близько третини території нашої держави потенційно усіяно вибухонебезпечними предметами (ВНП).

Із 24 лютого 2022 року піротехнічними підрозділами ДСНС здійснено більше 83 тис. виїздів, обстежено понад 1,1 тис. кв. км територій, виявлено та знешкоджено близько 470 тис. одиниць ВНП.

Усього розміновано більше 14 тис. об’єктів та домогосподарств, 7 тис. 847 км ліній електропередач, 549 км газопроводів, 3 тис. 736 км доріг, 606 км залізничних колій. Також обстежено понад 14 тис. 300 га акваторії водних об’єктів.

ДСНС України

Схожі матеріали