Катували струмом, палили пластмасу на тілі та загинали суглоби в кайданках: 28 катівень виявлено на Харківщині

clock
17.01.2024 16:00

Слідчі Національної поліції України виявили 28 катівень Харківщині з моменту деокупації території. Це найбільша кількість по Україні. Три з них лишаються не задокументованими через те, що розташовані в інтенсивно обстрілюваних населених пунктах на кордоні з рф. 

Правоохоронці розслідують 10 кримінальних проваджень по катівнях на Харківщині, в рамках яких йде робота з 227 потерпілими. Серед найбільших - справа про катівню в місті Куп’янськ. Тут військові російської армії, незаконних збройних формувань "лнр/днр" та колаборантів більше пів року незаконно утримували та катували місцевих мешканців в приміщенні ізолятору тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції. В рамках об‘єднаного провадження розслідується 73 злочини за ч. 1, 2 ст. 438 КК України - жорстоке поводження з цивільним населенням, в тому числі - поєднане з умисним вбивством.

Потерпілими від рук окупантів в Куп’янській катівні визнано 67 людей. Однак поліцейським відомо про тортури більш ніж 150 потерпілих віком від 16 до 65 років. Саме таку кількість людей тримали в ізоляторі тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції при його максимальній місткості в 45 осіб. Слідчим також відомо, що деяких з них утримували понад 100 днів.

Потерпілі - звичайні українці віком від 16 до 65 років. Серед них - школярі, пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств та фермери.

Окупанти били людей руками й ногами, гумовими палицями та трубами, електричним струмом і електрошокером. Палили на тілі пластмасу, загинали руки та суглоби в кайданках, примушували працювати, чинили психологічний тиск.

У результаті таких дій окупантів двоє з бранців померло, четверо вважаються зниклими безвісти, ще четверо досі перебувають в полоні. Більшість отримали важкі психологічні травми. З ними працюють слідчі спеціалізованого відділу розслідування воєнних злочинів.

Нині в рамках провадження по Куп‘янській катівні проведено сотні слідчих дій і наявних доказів вже достатньо для кваліфікації дій окупантів як таких, що вчинені у складі організованої групи. Наразі завдання правоохоронців - встановити та ідентифікувати всіх російських військових, "лнр/днрівців" та зрадників-колаборантів, причетних до катування українців в Куп‘янську. 

Національна поліція України

Схожі матеріали