Контраст
Шрифт

Катерина Павліченко розповіла як не стати жертвою трудової експлуатації за кордоном

clock
17.05.2022 13:33

В інтерв’ю НВ заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко зазначила, що війна, яка спричинила величезну хвилю біженців, стала ідеальним прикриттям для торговців людьми. Для них не існує поняття солідарності чи співдружності, для них це — прибутковий бізнес.    

«Торговці людьми полюють здебільшого на жінок та дівчат, які вимушено переїздять до іншої країни, та тих, хто опинився у складних життєвих обставинах. Торговці людьми — професійні психологи, це можуть бути як чоловіки, так і жінки. На жаль, єдиного портрета немає. Злодії часто видають себе за волонтерів, у такий спосіб викликають довіру в інших. Тому зараз особливо важливо бути обізнаними та обережними, щоб не потрапити у пастку торговця людьми», - поінформувала заступниця міністра.    

Після початку повномасштабної війни інформація щодо українців — вимушених переселенців за кордон, які стали жертвами торгівлі людьми, не надходила ні від Європолу або Інтерполу, ні від дипломатичних або консульських установ України, ані від недержавних громадських організацій.    

«Правоохоронці Литви та Польщі у співпраці з Національною поліцією України запобігли спробі вивезення до США 43 вихованців одного з українських дитбудинків. При цьому згідно з розпорядчими документами, вказаний дитячий будинок евакуйовувався з Кіровоградської області до Литви. Офіс Генерального прокурора вже відкрив кримінальне провадження за цим фактом — це ст. 149 Кримінального кодексу України, а саме — торгівля людьми. Аналогічне розслідування проводиться і литовськими правоохоронцями. Взаємодія з іноземними колегами відбувається під егідою Євроюсту та Європолу», - додала вона.    

Крім цього, заступниця очільника МВС зазначила, на що слід звертати увагу жінкам, які тимчасово проживають у чужому домі за кордоном, аби не стати жертвами трудової експлуатації.    

«Щоб убезпечити себе та своїх дітей, зареєструйтеся в інформаційних центрах для переселенців. Вони створені при кожному пункті пропуску та діють під наглядом правоохоронців. У центрах реєстрації переселенців записують всіх осіб, за потреби організовано скеровують їх до місць тимчасового перебування. Така процедура реєстрації — це додатковий захист та право не лише легально перебувати у ЄС, а й можливість влаштуватися на роботу чи отримувати матеріальну допомогу», - сказала Катерина Павліченко.    

За інформацією

українського суспільно-політичного журналу «Новое время»

Схожі матеріали
Діяльність