Канал переправлення військовозобов'язаних, саморобний БПЛА та порушники кордону: як минула доба у прикордонників (ВІДЕО)

clock
13.02.2024 13:00

Прикордонники ліквідували канал незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон з використанням системи "Шлях". Канал налагодили мешканці Рівненської та Волинської областей. Чоловіків переправляли, як водіїв, що здійснюють міжнародні перевезення. Після виїзду вони вже не поверталися назад в Україну.

Правоохоронцями було задокументовано та викрито механізм здійснення протиправної діяльності. Також було встановлено причетних осіб та отримано відомості щодо внесення ліцензіатом на міжнародні перевезення до системи "Шлях" громадян України, які виїхали в одну сторону.

У грудні 2023 року сімом фігурантам кримінального провадження повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через кордон (ч.3 ст.332 ККУ) та за несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї (ч.3 ст.362 ККУ). Підозрюваним обрано запобіжні заходи.

Санкція статей передбачає позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Матеріали справи з обвинувальним актом скеровано до суду для розгляду. 

Окрім того на Закарпатті прикордонники Мукачівського загону виявили злітний майданчик контрабандистів. Таким чином зловмисники намагались перемістити у Румунію сигарети. Припинили незаконну діяльність прикордонники відділення "Дюла".

Отримавши інформацію про прослуховування польоту невідомого літального апарату, група реагування негайно вирушила на пошук ймовірного місця злету чи посадки. На околиці села Чорнотисів прикордонники виявили саморобний безпілотник літакового типу. Всередині пристрою знаходилось майже 400 пачок сигарет без марок акцизного податку.

Наразі прикордонники встановлюють коло осіб, причетних до незаконного переміщення сигарет. У Територіальне управління БЕБ у Закарпатській області направлене повідомлення про виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст.204 Кримінального кодексу України "Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів".

Тим часом прикордонники Подільського загону затримали двох чоловіків поблизу села Станіславка Одеської області. Рух невідомих біля українсько-молдавського кордону виявив оператор БПЛА, який скорегував подальші дії прикордонного наряду. Мандрівники виявились чоловіками призовного віку – жителями Києва та Харкова. Вони скористались інтернет-пропозицією з незаконного перетину кордону, яка коштувала кожному з них по 4 тисячі доларів.

Стосовно чоловіків, складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч.2 ст.204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". 

Загалом за добу 12 лютого західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 55 тисяч осіб та 14 тисяч транспортних засобів.

З України вибули 26 тисяч осіб. 15 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України  прослідували 29 тисяч осіб, 26 тисяч з них - громадяни України.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали