Контраст
Шрифт

Євгеній Єнін: З початку повномасштабного вторгнення рф Нацполіція затримала понад 800 осіб, що підозрюються в диверсійній діяльності

clock
15.06.2022 12:50

Про результати контрдиверсійної діяльності поліції, а також про внесок у неї українців перший заступник міністра внутрішніх справ України розповів сьогодні, 15 червня, у прямому етері всеукраїнського телемарафону #Uaразом.

«Органи Нацполіції з перших днів повномасштабної військової агресії включилися в боротьбу з диверсантами, корегувальниками вогню. Було створено понад 123 контрдиверсійні групи, до роботи залучено щонайменше 1,5 тисячі осіб. І результат не забарився: понад 800 осіб, які підозрюються в диверсійно-розвідувальній діяльності, затримані й передані за підслідністю органам СБУ», – повідомив Євгеній Єнін.

Він зауважив, що диверсійні групи різняться за профілем і чисельністю, залежно від завдань, для виконання яких вони створені. Тоді як на початку вторгнення фіксувалися ДГР з 5-10 людей, завданням яких було вчинення терористичних актів і диверсій, зокрема, й у центрі столиці, то в подальшому більшість диверсантів націлена на корегування вогню, підсвічування позицій розміщення збройних формувань, фіксації результативності ракетно-артилерійських обстрілів.

У виявленні диверсантів, за словами Євгенія Єніна, одним з дієвих інструментів є служба поліцейських на блокпостах з використанням штучного інтелекту. За допомогою планшетів з відповідним програмним забезпеченням поліцейські впродовж кількох хвилин можуть перевірити підозрілу особу в усіх базах даних. Зокрема, у поліцейській базі даних, яка містить інформацію про близько 2 млн потенційно підозрілих осіб, які обіймали певні посади в парамілітарних підрозділах у невизнаних ЛДНР, співпрацювали з колаборантами з 2014 року, дотичні до різних кримінальних епізодів: контрабанда, маніпуляція зі зброєю, вибуховими речовинами тощо. Лише зазначена база містить величезні масштаби оперативної інформації (понад 10 мільярдів фото), накопичених поліцією спільно партнерами.

Перший заступник очільника МВС відзначив сприяння цивільного населення в проведенні контрдиверсійних заходів. Йдеться як про належне ставлення до тимчасових обмежень, зокрема й комендантської години, так і про інформування правоохоронних органів про підозрілих осіб.

«Правдивим виявляється лише одне з десяти повідомлення, але воно того варте, адже виявлення диверсантів є одним з ключових чинників забезпечення громадської безпеки в умовах війни. І саме завдяки інформації з наших оперативних джерел, вдалося попередити терористичний акт проти керівництва нашої Держави. І після перемоги про це можна буде розказано значно більше», – зазначив Євгеній Єнін.

Він також закликав українців і надалі інформувати поліцію про підозрілих осіб, не втрачати пильності навіть у населених пунктах, далеких від бойових дій, та обов’язково приділяти увагу безпеці дітей.

Департамент комунікації МВС України

 

 

Схожі матеріали
Діяльність