Контраст
Шрифт

Євгеній Єнін: протипіхотну міну знайшли в дитячій пісочні

clock
03.06.2022 12:26

Перший заступник міністра внутрішніх справ України розповів про те, як проходить гуманітарне розмінування території країни та про кілька найпоширеніших вибухонебезпечних предметів, які використовує армія рф.

Українці мають бути максимально пильними, адже ворог залишив по собі «мінну спадщину» у найнеочікуваніших місцях, зокрема, на дитячих майданчиках й у побутовій техніці. 

«Таку протипіхотну міну наші вибухотехніки вчора вилучили у дитячій пісочниці. А це одна з найбільш небезпечних протипіхотних мін, що має осколковий характер дії, і призначена для враження живої сили противника», - продемонстрував протипіхотну міну ПОМ-2. Така міна при детонуванні ще й підстрибує на метр для більшого ураження живої сили. 

 
«Ми чудово розуміємо, що у пісочниці навряд чи проходила б жива сила противника, яким вважають українську армію росіяни. І такі «сюрпризи» ми знаходимо доволі часто: гранати чи розтяжки в дитячих ліжках, холодильнику, пральній машині, поблизу вхідних дверей», – повідомив Євгеній Єнін.

Він показав кілька протипіхотних мін, касетних боєприпасів, які армія рф використовує на території України ще з 2014 року. Усі продемонстровані вибухонебезпечні предмети заборонені Женевським конвенціями, тобто розглядаються міжнародним правом як міни і боєприпаси, які завдають надзвичайних страждань противнику, тому їхнє використання заборонено. 

“Але для росії правила не писані. Тому, я наголошую, що 98 % постраждалих унаслідок дії мін російських вояків – це цивільне населення, третина постраждалих – діти», – зазначив перший заступник глави МВС.

За словами Євгеня Єніна, собівартість снаряду не перевищує 5 доларів, тоді як вартість його виявлення і знешкодження становить від 300 до 1000 доларів. Сьогодні увага піротехнічних підрозділів сконцентрована на розмінуванні автошляхів, присадибних ділянок, житлових приміщень, систем життєзабезпечення, з подальшим переходом до розмінування сільськогосподарських угідь.

Єнін нагадав, що кожен громадянин може долучитися до процесу розмінування використовуючи застосунок «Розмінування України». 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність