«Мінна просвіта рятує життя», – Ігор Клименко під час презентації дослідження щодо обізнаності населення з мінної безпеки

clock
06.06.2024 18:00

Сьогодні, 6 червня, у столиці відбулася презентація результатів дослідження ЮНІСЕФ та Rating Group щодо обізнаності з мінної безпеки серед батьків та дітей.

 

У заході взяли участь Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, заступниця Глави МВС Катерина Павліченко, заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде, голова Офісу гуманітарної допомоги ЄС в Україні Клаудія Амарал та інші.

Так, результати дослідження обізнаності та поведінкових моделей серед дітей та їхніх батьків засвідчують, що 53% українських підлітків схильні до небезпечної поведінки, хоча добре поінформовані про ризики, пов’язані з мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Понад 90% опитаних стверджують, що їм розповідали про правила мінної безпеки, а найкращу поінформованість та знання правил мінної безпеки продемонстрували діти саме з прифронтових територій.

У вступному слові Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко зазначив, що МВС плідно співпрацює з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у питанні мінної просвіти серед дітей, адже в Україні триває війна і кількість територій забруднених вибухонебезпечними предметами збільшується:

«Вже понад два роки ми працюємо спільно з ЮНІСЕФ щодо мінної просвіти та формуємо культуру безпеки серед дітей. І ви розумієте, що культура не формується за місяць чи за рік, це робота на багато років перед. Так, у межах нашої співпраці ЮНІСЕФ вже передало підрозділам ДСНС та Національної поліції України 15 мобільних класів безпеки, які вже успішно функціонують у прифронтових областях. На сьогоднішній день цією роботою охоплено 1200 шкіл, а близько 70 тисяч дітей пройшли відповідне навчання».

Своєю чергою голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде відзначив результати співробітництва з МВС, зокрема Національною поліцією і ДСНС України та розповів, що наразі їх організація провела заходи мінної просвіти вже більш як для 8 мільйонів людей у різних куточках України.

«Важливо розуміти, що висока обізнаність з темою ще не дорівнює безпечній поведінці. Поінформовані діти про правила мінної безпеки, можуть демонструвати ризиковану поведінку з інших причин. Саме тому ЮНІСЕФ разом з партнерами реалізує програми поведінкових змін для формування культури безпеки серед дітей, підлітків та їхніх опікунів», – наголосив Мунір Мамедзаде, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Про пріоритетність даної теми для Європейського Союзу докладніше розповіла голова Офісу гуманітарної допомоги ЄС в Україні Клаудія Амарал:

«Російська війна в Україні залишає по собі смертоносну спадщину у вигляді вибухонебезпечних предметів та мін, на очищення землі від яких потрібні десятиліття. На жаль, ситуація погіршується з кожним днем, і все більше і більше життів опиняється під загрозою. Саме тому Європейський Союз інвестує зусилля та кошти, щоб звільнити Україну від смертельних пасток та підвищити обізнаність українців, особливо найменших, щодо того як захиститися від загроз, пов'язаних із життям на забруднених територіях».

Принагідно Глава МВС Ігор Клименко подякував партнерам за плідну співпрацю та відзначив важливість мінної просвіти в умовах війни.

«Дякуємо ЮНІСЕФ за підтримку та розуміння важливості даної проблеми. На жаль мільйони наших дітей після закінчення війни будуть знаходитись у зоні небезпеки, тому ми маємо підготувати їх. Ваші дослідження допомагають нам зрозуміти психіку і психологію поведінки дитини різного віку у мобільних класах безпеки. Ми змінюємо та насичуємо наші програми підготовки новою інформацією і відповідно наші спеціалісти також проходять додаткові курси та підготовку».

Зазначимо, що дане дослідження проведене у межах гуманітарної допомоги ЄС у березні – квітні 2024 року по всій Україні з фокусом на 27 районах, які забруднені вибухонебезпечними предметами.

Довідково:

Дослідження обізнаності з мінної безпеки та практики безпечної поведінки серед батьків та дітей 10 – 17 років проводилося з 16.03.2024 по 25.04.2024. Метою було дослідити рівень обізнаності дітей щодо мінної небезпеки, вміння розпізнати ВНП, а також дізнатися, які формати найкраще працюють у навчанні дітей таких правил і кому вони довіряють найбільше, як дозвілля і медіаспоживання дітей впливає на їхню поведінку щодо ВНП. Окрім того, опитано батьків, які мають дітей віком 10 – 17 років, з метою визначити їхню роль у формуванні безпечної поведінки дітей та їхній рівень обізнаності з мінною небезпекою. Загалом опитано 25 500 респондентів (12 750 батьків та 12 750 дітей).

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали