Контраст
Шрифт

Ігор Клименко: З початку війни Націполіція розпочала близько 40 кримінальних проваджень за фінансування війни чи тероризму

clock
02.06.2022 11:57

Під час інтерв’ю ІА «Українські новини» голова Національної поліції України повідомив про розслідування поліцією справ про використання бізнесу в Україні для фінансування російської армії.

«З початку війни слідчими Національної поліції розпочато близько 40 кримінальних проваджень саме за ознаками можливого фінансування війни чи тероризму. Тільки Департаментом стратегічних розслідувань НПУ протягом двох місяців від початку війни було поставлено на контроль більше 7 тисяч резидентів, які мали або могли мати бізнес-відносини з країною-агресором, білорусією в тому числі», – зазначив Ігор Клименко.

За його словами один з найгучніших результатів – заарештована земельна ділянка на Закарпатті, яка належить дружині Медведчука Оксані Марченко.

«Ми наклали арешт на корпоративні права, а це 25% акцій, голови ради директорів російського виробника вагонів заводу металоконструкцій, який є акціонером Крюківського вагонобудівного заводу. Наступний факт – це незаконне виведення коштів клієнтів одного із банків по імпортним контрактам поза валютним контролем на суму 800 мільйонів гривень», – розповів голова НПУ.

Загалом слідчі Нацполу встановили майже 2600 компаній, які належать особам з рф або республіки білорусь. Загальний обсяг доходів на суму понад 15 мільярдів гривень.

«Це те, що є на сьогоднішній день. Ну і, звичайно, ми сьогодні збираємо і документуємо можливу причетність службових осіб державних підприємств та приватної форми власності і навіть іноземних громадян до фінансування країни-агресора. однозначно, на мою думку, ті підприємства і ті громадяни, які фінансували війну росії проти України, мають понести відповідне покарання», – переконаний Ігор Клименко.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність