Ігор Клименко: Стратегія громадської безпеки та цивільного захисту України та Концепція безпекового середовища в Україні на 2023-2026 роки – це одні з важливих стратегічних орієнтирів МВС.

clock
17.11.2023 18:00

На цьому наголосив Міністр внутрішніх справ України під час засідання Діалогу з питань внутрішньої безпеки між Україною та ЄС під головуванням Координатора ЄС із питань протидії тероризму Ілкки Салмі. У зустрічі також взяли участь заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв, тимчасово виконуючий обов’язки Голови Національної поліції Максим Цуцкірідзе та Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

На початку перемовин Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко подякував колегам з ЄС за всеосяжну підтримку на фоні повномасштабного вторгнення рф та за готовність допомагати Україні на шляху реформ:

«Радий можливості продовжити наш діалог з побудови спільної безпекової політики. Довгоочікуваний звіт Європейської Комісії відкриває новий етап на нашому шляху до переговорів про членство і водночас визначає чіткі орієнтири для продовження реформ. Одним із маркерів прогресу є продовження реформи органів правопорядку».

Ігор Клименко поінформував партнерів, що відповідно до рекомендацій Єврокомісії Президентом України схвалено Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку. Для забезпечення його реалізації за активної участі Міністерства внутрішніх справ підготовлено проєкт плану практичних заходів, який враховує позицію як громадянського суспільства, так і міжнародних експертів.

«Позиція Консультативної місії ЄС для нас є особливо важливою, оскільки реалізація плану дозволить адаптувати нашу систему до європейських стандартів та досягти значного прогресу за критеріями переговорного розділу 24 «Правосуддя, свобода і безпека». Крім того, сьогодні Міністерство працює над Стратегією громадської безпеки і цивільного захисту України, проєкт якої розроблено за результатами проведеного у 2023 році огляду громадської безпеки та цивільного захисту, а також над Концепцією безпекового середовища в Україні на 2023-2026 роки», – розповів Міністр внутрішніх справ.

Ігор Клименко наголосив, що Стратегія і Концепція стануть ключовими стратегічними документами, спрямованими на визначення основних напрямів діяльності МВС на найближчі роки з урахуванням усіх загроз, у тому числі тих, що є актуальними під час воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Також Міністр внутрішніх справ України доповів партнерам про запуск Єдиного реєстру зброї, який є основним інструментом запобігання її незаконному обігу, що є особливо важливим в умовах війни:

«З 23 червня 2023 року працює Єдиний реєстр зброї. Наразі онлайн подано понад 113 тисяч заяв на отримання дозволів, за результатами розгляду яких 103 тисячі дозволів вже надано. Окрім того, нами реалізуються запропоновані стороною ЄС 11 кроків  протидії незаконному обігу зброї і ми залучаємо до їх реалізації інші правоохоронні органи, зокрема СБУ».

Окремо Ігор Клименко подякував європейським колегам за низку організованих навчальних візитів та міжнародних заходів з питань удосконалення законодавства в сфері обігу зброї та функціонування координаційних центрів.

Своєю чергою очільник прикордонного відомства розповів партнерам про зміни у Стратегії інтегрованого управління кордонами, спричинені війною, а також статусом України, як країни-кандидата.

«Перший стратегічний документ з інтегрованого управління кордонами розроблявся у тісній взаємодії з європейськими експертами та отримав високу оцінку. Він враховував найкращі європейські практики та принципи інтегрованого управління кордонами. Водночас, повномасштабна збройна агресія мала негативний вплив на реалізацію Стратегії, оскільки Державна прикордонна служба мала швидко переорієнтуватися на відбиття збройного нападу», – заявив Голова ДПСУ Сергій Дейнеко.

Відтак, з урахуванням рекомендацій сторони ЄС суб’єктами інтегрованого управління кордонами розпочато роботу над розробленням проєкту моделі Національного координаційного центру інтегрованого управління кордонами та аналізу ризиків.

Сторона ЄС позитивно оцінила прогрес України у виконанні семи рекомендацій, а також відзначила зусилля, спрямовані на недопущення витоку вогнепальної зброї через державний кордон та участь правоохоронних органів в реалізації оперативних планів в рамках мультдисциплінарної програми EMPACT.

Також представники ЄС запевнили в готовності підтримувати Україну, скільки це буде потрібно, та, зокрема, продовжувати зусилля з метою політичної ізоляції росії.

Після завершення зустрічі сторони подякували одне одному за плідну дискусію та домовилися й надалі працювати на шляху до реформ.

«Ми відчуваємо Вашу підтримку щодня – на полі бою, в політичній площині, і в щоденній роботі наших поліцейських і прикордонників! Ми працюємо над виконанням усіх рекомендацій Європейської Комісії», – резюмував Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали