Ігор Клименко: «Купити і продати авто в Дії - це запит суспільства та громадянина, який хоче жити в розвиненій європейській країні»

clock
04.05.2023 11:45

Про це в інтерв’ю для телеканалу «Рада» в рамках всеукраїнського телемарафону «Єдині новини» розповів Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Також Міністр розповів про роботу міністерства зараз та анонсував нові проекти над, якими працює відомство, зокрема, про діджиталізацію діяльності міністерства, зміни в сервісних центрах, про сформовані бригади «Гвардії наступу», про Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб та Реєстр зброї. 

Попри війну наше життя цифровізується, не стоїть на місці. Тому днями Міністр повідомив, у вересні 2023 року спільно з Міністерством цифрової трансформації України весь процес купівлі-продажу автомобілів переведуть у цифровий формат - в Дію.

За словами Ігоря Клименко, у червні цього року українці зможуть зареєструвати куплений автомобіль безпосередньо в автосалоні.

«Це запит суспільства та громадянина, який хоче жити в розвиненій європейській країні. В даному випадку цифровізація приходить на допомогу і згадані процедури купівлі продажу автомобіля якраз і направлені на зменшення тяганини та зменшення спокус на корупційну складову процесу. Кожен громадянин отримує техпаспорт і відповідний номерний знак безпосередньо у суб’єкта господарювання, саме суб’єкт господарювання в електронному вигляді спілкується з сервісними центрами. Наступне, що ми зробили, це відмінили транзитні номери, які друкувалися у великій кількості. На сьогоднішній день транзитні номери можна буде отримати лише по бажанню, наприклад, громадянин купив авто в Києві, а зареєструвати хоче в іншому місті», - зазначив Міністр.

Також Ігор Клименко згадав і про роботу сервісних центрів. «Ми проаналізували навантаження на кожний регіональний сервісний центр, також розглянули скарги громадян щодо здачі іспитів теоретичних і практичних. Тому ми з 148 сервісних центрів, які працюють на території нашої держави, залишаємо – 55». Крім того, він наголосив, що класи для здачі іспитів буде модернізовано, обладнано камерами, що ж стосується практичного іспиту, то в 55 центрах планується оновити машини, також встановити камери. 

Під час інтерв’ю глава МВС розповів, на якому етапі формування зараз знаходиться «Гвардія наступу». «По-перше хочу повторити свою тезу, що кожна бригада, які ми зараз готуємо, знаходяться в місцях дислокації і на полігонах, вона поступає в підпорядкування сил оборони. План задумів щодо наступів, щодо оборони формує Генеральний штаб Збройних Сил України. Вони орієнтуються на рішення Генштабу ЗСУ. Якщо буде таке рішення, наші бригади вийдуть у визначену точку і спільно з силами оборони приймуть участь в бойових діях, в даному випадку наступальних, відповідно до плану», - пояснив Ігор Клименко.

Щодо порівняння бригад «Гвардії наступу» з ЧВК «Вагнера», Міністр висловив свою думку: «Якщо порівнювати з «Вагнером», де люди здебільшого вийшли з місць позбавлення волі. І порівняти з нашими добровольцями, які добровільно пішли воювати, добровільно погодилися пройти підготовку та прийняти участь в бойових діях, це мінімум не коректно по відношенню до кожного нашого бійця. По-друге, це люди максимально вмотивовані. І я дякую кожному і кожній, хто зголосився доєднатися до гвардії наступу».

Щодо резерву, то точну цифру поки що відомство назвати не може, оскільки це добровільне формування. «Скільки буде добровольців чи тисяча чи дві тисячі ми не розуміємо», - наголосив очільник МВС.

Також Ігор Клименко розповів про цифровізацію і створення Єдиного центу зниклих безвісти. «Дуже багато цивільних громадян з початку широкомасштабного вторгнення, нажаль, пропало безвісти. Когось депортували, когось вбили. Ми не можемо зараз ідентифікувати всі ці тіла. На сьогоднішній день ми створили Реєстр, який по-перше, узагальнить всю інформацію про осіб, які пропали за особливих умов і дасть можливість нашим громадянам або відшукати в подальшому зниклих, або ідентифікувати тіла. Звичайно, що кожен громадянин зможе отримати відповідний витяг з Реєстру. І вже цей витяг дає законні підстави рахувати ту чи іншу особу зниклою безвісти, або ж дати надію нашим громадянам, що їх рідні будуть знайдені», - зазначив Міністр. 

Щодо Реєстру для власників зброї Міністр повідомив, що він буде однаково привабливий і вигідний для всіх як для власників зброї, так і для суб’єктів господарювання. «Ми говоримо про безпеку людей і контроль за зброєю, якої з війною все буде більше й більше на території нашої держави. Контролювати, облікувати переміщення зброї це дуже важливо для держави. Адже, держава має гарантувати безпечне перебування своїх громадян на вулиці, в будинку. Тому це обов’язок держави взяти під контроль всю зброю. Що стосується легалізації, тут мова не йде, мова йде про те, що зброя, яка на руках є в наших громадян, має бути в єдиній базі даних, щоб кожен громадянин спілкуючись з дозвільною системою, магазином, суб’єктом господарювання, міг чітко розуміти, коли зброю потрібно перевірити, в якому стані вона знаходиться, щоб він міг спокійно купити через цифровий сервіс, замовити цю зброю і через цифровий сервіс направити документи. Ми хочемо полегшити нашим законослухняним громадянам мати справу з правоохоронними органами і суб’єктами господарювання і звичайно, що чіткий облік зброї гарантує нам дуже швидке розкривання злочину, у випадку, якщо така зброя буде використовуватися злочинним елементом», - пояснив Міністр внутрішніх справ.

Також на запитання щодо цифровізації роботи відомства, Міністр додав, що в МВС немає паперового документообігу. Всі документи представлені в цифровому документообігу. Безпекою займаються відповідні служби. Він наголосив, що немає жодного випадку витоку інформації з міністерства, робиться все можливе, щоб вся інформація надійно була захищена. «Вже немає бюрократичної тяганини, виконання наказу відбувається після мого цифрового підпису», - сказав Ігор Клименко.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали