«Якщо навіть ніхто в тебе не вірить – завжди йди вперед»: історія найтитулованішої української легкоатлетки в історії Паралімпійських ігор Оксани Ботурчук

clock
30.09.2024 12:00

Любляча мама трьох дітей, кохана дружина, викладачка ДДУВС та паралімпійська чемпіонка – все це про Оксану Ботурчук. Жінка стала рекордсменкою за кількістю медалей з параатлетики в Україні. На чотирьох Паралімпіадах спортсменка виборола 10 нагород, а цьогоріч повернулася зі «сріблом» у бігу на дистанції 100 метрів, та «бронзою» на 400 метрів.

Про це параатлетка розповіла в ексклюзивному інтерв’ю журналістам Міністерства внутрішніх справ України після церемонії вручення нагород Президентом Володимиром Зеленським.

Цього разу паралімпійська чемпіонка Оксана Ботурчук була відзначена орденом княгині Ольги ІІ ступеня.

Окрім того, Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко вручив параатлетці відомчу заохочувальну відзнаку  «За відвагу в службі».

«Паралімпіада була дуже класна, я казала “дякую Парижу!”. На фоні минулих паралімпійських ігор, які були під час коронавірусу та без глядачів – ця просто вибухнула емоціями, вболівальниками, організацією, тому я дуже задоволена. І своїм виступом і самими паралімпійськими іграми», – розповідає параатлетка.

Загалом українська команда вже увосьме була представлена на Паралімпійських іграх. 138 спортсменів узяли участь у змаганнях із 17 видів спорту. Паралімпійці здобули 82 медалі – 22 золотих, 28 срібних і 32 бронзові. Вони посіли сьоме місце в загальному заліку і п’яте – за кількістю нагород.

Оксана Ботурчук виступає у класі спортсменів з вадами зору. Це вже п’яті паралімпійські ігри жінки, утім зізнається – вони були одними з найскладніших:

«Я з міста Дніпро і були такі ситуації, коли охорона просила піти зі стадіону через тривогу, через «шахедів» над містом, а я казала: ну в суперниць же немає тривог, вони ж тренуються не перериваючи тренування, а я постійно. А охорона каже: ну ми взагалі хочемо вам життя зберегти. І у цьому, мабуть, слоган цієї підготовки, де першочерговим було – збереження життя. Тому це такий виклик не тільки для мене, але й усієї України, атлетів та вболівальників. Це були найважчі Паралімпійські ігри та найважча підготовка».

Наразі ж Оксана є рекордсменкою України за кількістю медалей на Паралімпіадах з легкої атлетики, ставши найтитулованішою українською легкоатлеткою в історії Паралімпійських ігор.

«Всього-на-всього рік тому тренер запропонував мені знову підготуватися на Паралімпійські ігри і пройти відбір. Але я сказала йому, що це не можливо. Я мала вже двох дітей і знала наскільки це тяжкий шлях відновлення і я просто не повірила і більше хотіла довести йому, що це не можливо, а він – що я зможу і це можливо… Готувалась я на 400 метрів, скажу чесно, а от «срібло» стало таким подарунком навіть для мого тренера», – розповідає Оксана Ботурчук.

Параатлетка зізнається, попри постійний спорт у її житті, найважливішим для неї є родина. До речі чоловік Оксани Ботурчук – Сергій Балабан є майстром спорту міжнародного класу з самбо та дзюдо.

Всього за тиждень до повномасштабної війни жінка дізнається про третю вагітність. Тож вони разом з чоловіком вирішують назвати немовля Георгієм – Переможцем, як знак майбутньої перемоги України.

Також жінка працює у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ України на кафедрі фізичного виховання. Каже, спортивна кар’єра дуже сильно допомогла у педагогічній. Саме на спортивній базі ДДУВС відбувалася підготовка Оксани Ботурчук до Паралімпіади:

«У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ України дуже класна спортивна база. Саме у їх тренажерному залі я і готувалася до змагань. Також чимало поранених військових проходять там реабілітацію, займаючись спортом. Я вважаю, що спорт допомагає людям з пораненнями, або набутою інвалідністю повернутись до нормального життя».

Більш детальніше про історію найтитулованішої української легкоатлетки в історії Паралімпійських ігор Оксани Ботурчук дивіться у нашому відео.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали