Як зняти стрес та відновити енергію. Психологи МВС навчали поранених бійців ефективним технікам емоційного та фізичного перезавантаження

clock
03.09.2024 10:00

Чотири практикуючих психологи з підрозділів НГУ, ДСНС, НПУ та ДПСУ провели майстер-класи для поранених бійців, які проходять реабілітацію в закладах охорони здоров’я МВС. Заходи організувало Управління психологічного забезпечення МВС за сприяння керівників медичних реабілітаційних центрів у межах реалізації проєкту «Пункт психологічних практик». Мета майстер-класів – дати корисні знання, які допоможуть військовим підтримувати своє ментальне здоров’я.

За словами психологів, щоби відновити власні життєві сили та енергію, а також раціональну роботу мозку після стресу, необхідно постійно тренуватися та впроваджувати в своє життя індивідуальні психологічні практики. Кожна людина є унікальною, тому повинна  у свою власну «скриньку психологічних технік» відібрати ті, які є найдієвішими саме для неї.

Психологи підбирали ефективні вправи, виходячи з особистого професійного досвіду. Усі практичні заняття були направлені на те, щоби якнайшвидше допомогти людині заспокоїтися в екстремальній ситуації: зменшити рівень адреналіну та напруги в тілі, стабілізувати дихання, повернути концентрацію уваги та здатність раціонально мислити, запобігти зневодненню організму та втраті життєвих сил. Тіло першим подає сигнал мозку, саме тому більшість психологічних практик містять фізичні вправи та техніки стабілізації дихання. 

 «У стресовому стані відбувається порушення роботи діафрагми, що призводить до поверхневого та частого дихання. Це може створювати відчуття паніки або нервозності, що додатково посилює кризову ситуацію. Також стрес може спричинити зневоднення, тому важливо вживати більше води задля кращого функціонування організму», - наголошує психологиня ДСНС Іванна Давиденко, яка презентувала дві дієві техніки із вправами «4 стихії» та «Контрольоване ковтання води».

Психолог Державної прикордонної служби Ігор Товпеко приділив увагу вправам, які допомагають відновити сон. 

«У моїй практиці найпоширеніша проблема у військових – це проблема порушення формули сну. Безсоння, нічні кошмари, прокидання без причини, повторювання одних і тих самих неприємних снів – це порушення сну. Нормою вважається час у 20 хвилин для того, щоби людина заснула. Будь-які відхилення від цього сигналізують або про виснаження організму - коли людина одразу “вимикається”, або про інші проблеми в ньому, коли, наприклад, людина тривалий час не може заснути. Без нормального сну людина втрачає життєві сили, у неї загострюються всі хронічні хвороби, бо сон — це є база для відновлення організму», - наголосив психолог ДПСУ. 

Він представив учасникам майстер-класу Майндфулнес-практики, які допомагають людині швидше заснути. Психолог зауважив, що всі психологічні вправи вимагають постійного тренування, тоді організм їх запам’ятовує і засвоює, після чого людині дедалі легше стає досягнути бажаного результату від цих вправ. 

Микита Міхалко, психолог Національної гвардії України, презентував Медитацію співналаштування Coherence meditation та Техніки ресурсного самомасажу. 

«Наше тіло запам’ятовує минуле. Наприклад, коли у небезпеці людина втікає, її організм вже мав такий досвід раніше і тепер знає, що треба робити в подібній ситуації. Всі психологічні практики, які я пропоную, допомагають повернути себе в ресурс і психологічний стан «тут і зараз» через роботу з тілом. Після цього людина зможе приймати раціональні рішення у нештатній ситуації», - повідомив він. 

На початку своєї презентації психолог запропонував всім учасникам заходу оцінити свій персональний рівень енергії по шкалі від 1 до 10. Переважна більшість військових назвала бал 4, у декого було 6, 8. Після проведення своїх практик психолог знову опитав учасників про наявний рівень енергії - у кожного цей рівень збільшився мінімум на один бал. 

Психологиня Національної поліції України Софія Мугир також приділила увагу емоційному і фізичному відновленню через роботу тіла. Вона представила чотири вправи синхронізуючої гімнастики.

«Суть всіх вправ синхронізуючої гімнастики - у тому, щоби активізувати дві півкулі нашого мозку. Вони також заспокоюють нас, розслаблюють, нормалізують дихання, коли ми тривожимося, боїмося або перебуваємо в паніці».

Журавель Наталія, головний спеціаліст Управління психологічного забезпечення МВС України, розповіла учасникам про нейроменеджмент. Зокрема, про взаємодію тіла і мозку. Вона зауважила, що мозок людини так само потребує тренувань, як і тіло. Він має бути гнучким і йому потрібно формувати нові нейронні зв’язки.

«Тіло впливає на мозок, диктуючи  напрямок і хід думок, незалежно від того усвідомлюємо ми це чи ні. Приклад – це їзда за кермом авто. Водій, обравши новий маршрут, може почати нервувати, якщо в минулому мав негативний досвід -  його зафіксувало тіло як травму, переляк тощо і передало у мозок негативні емоції. Це вплине на прийняття об'єктивних рішень, адже мозку треба всього 7 секунд, щоби вирішити "так" чи "ні", не розрізняючи де реальна загроза, а де уявна, яка спричинена минулим», - пояснює Наталія.

Вона зауважує, що приймати рішення в правильних емоціях - це якраз про допомогу тіла мозку. Рівна постава, прямий погляд, підняті плечі дають відчуття впевненості. Навіть посмішка через силу може змінити певний хід думок і погляди на ситуацію.

Наталія також запропонувала учасникам зустрічі скористатися глюкофоном.

«Це своєрідний музичний інструмент для психологічного відновлення. Пальцями або паличками необхідно обережно вдаряти по нотах, які написані на глюкофоні, і він буде видавати приємні спокійні мелодії. Через якийсь час ви відчуєте приємне розслаблення в тілі», - пояснила Наталія.   

Каністерапія – найпопулярніший метод для зняття стресу

«Каністерапія – це частина зоотерапії, яка передбачає взаємодію людини із неагресивною та спеціально навченою собакою. Під час кожного заходу приймають участь від однієї до десяти собак різних порід. Неприємних ситуацій не трапляється, оскільки тварини вже знають, що і як буде відбуватися. Ця методика є дуже популярною та дієвою», - розповідає Ганна Ревунець, психологиня ДПСУ. 

Під час каністерапії пацієнти можуть самостійно проводити час із собакою або під наглядом психолога. 

За словами психологині, після проходження каністерапії, у людині відбуваються позитивні процеси в організмі на гормональному рівні: знижується кортизол (гормон стресу), виробляється більше серотоніну, від цього піднімається настрій та пришвидшуються процеси загоєння ран або травм. Крім того, собака допомагає формувати довіру – це дуже актуально для тих, хто був в полоні (ці військовослужбовці часто відчувають недовіру до тих, хто їх оточує). 

По закінченню заходів, всі учасники відчутно повеселішали, стали більш відкритими та охоче спілкувалися з психологами. 

Крокодил та Горгона

Під час тренінгу двоє військовослужбовців розповіли про себе та поділилися своїми мріями.

«Мій позивний – Крокодил, тому що я Геннадій, я сам себе так назвав» - каже боєць 5-го батальйону бригади «Кара-Даг» Національної гвардії України. 

Він отримав травму після мінометного обстрілу ворога, проходить лікування та реабілітацію. На службі вважає надважливим – взаємну підтримку та взаєморозуміння між командирами та підлеглими. У цивільному житті Геннадій працював автослюсарем. Його професія стала дуже затребуваною і під час служби.

«Бувають ситуації, коли автомобіль може раптово зламатися в дорозі, і ми вночі змушені його ремонтувати, тому що на ранок треба виїжджати на позиції. Мої знання автомобілів також допомагають під час екстремальних ситуацій, коли, наприклад, у машини на ходу відлітає колесо або інша деталь. Приходилось приймати рішення не гальмувати, а продовжувати рух, бо так було безпечніше для людей, які знаходились в авто».

Геннадій має родину - дружину і дитину. Його мама – також у війську, служить у морській піхоті під Херсоном.

«Мрію, щоби війна закінчилася і ми всі повернулися до своїх рідних. Хочу швидше усвідомити і прийняти, що я вже вдома. І щоби в моїй родині було все добре. Мрію разом із дружиною народити ще дітей. Також хочу організувати власний бізнес і далі ремонтувати автомобілі – це моє», - поділився мріями та планами гвардієць. 

Олена, начальниця медичного пункту 13-ї бригади оперативного призначення «Хартія» НГУ має два позивних, але відчуває себе Горгоною – саме так переназвали її в бригаді. Олена за професією - медик, працювала начмедом великої туберкульозної лікарні та лікарем моніторингового кабінету у Запоріжжі. Два роки тому добровільно мобілізувалася до НГУ, на фронті – трохи більше року. Зараз проходить реабілітацію після інсульту, який з нею трапився під час служби в зоні бойових дій. 

«Стрес на фронті – це звичайний стан для медика. Бувають ситуації, коли ти більше 30-ти годин без сну через велику кількість поранених. Адже після сигналу про травму бійця, у нас є лише одна золота година, для того, щоби евакуювати та надати йому допомогу. Під час чергування у нас немає можливості на емоційні розвантаження. Але після інтенсивної роботи на зміні психологічні практики – дуже необхідні, оскільки ти усвідомлюєш все, що з тобою відбулося. І тобі просто необхідно себе заспокоїти та перезавантажити», –  розповідає Олена. 

На фронті вона отримала новий професійний досвід – це дуже цінні практики. Після повернення в цивільне життя, планує застосувати їх в професії та передати колегам. Олена з великим захопленням розповідає про дівчат, які служать разом з нею в медичному пункті, а також відзначає надзвичайну мужність бійців на фронті.

Загалом, на думку всієї групи психологів МВС, які провели майстер-класи, психологічна культура в Україні досить швидко розвивається. Люди менше соромляться і частіше діляться своїми переживаннями зі спеціалістами. Цьому сприяє і державна політика, зокрема - запровадження ефективної комунікаційної кампанії для популяризації турботи про ментальне здоров’я українців. 

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали